Eerste studenten BIM-opleiding Kuijpers en Avans+ afgestudeerd

24 september 2015

De ontwikkelingen op het gebied van Bouw Informatie Model (BIM) in de branche gaan snel en klantvraagstukken worden steeds complexer. Om de markt optimaal te bedienen en bij te dragen aan de ontwikkeling van kennis, hebben technisch dienstverlener Kuijpers en opleidingsinstituut Avans+ gezamenlijk de opleiding BIM-engineer ontwikkeld. Het is een van de eerste postbacheloropleidingen op het gebied van BIM in Europa. Kuijpers en Avans+ hebben de opleiding samen succesvol vormgegeven, mét resultaat. De eerste diploma-uitreiking heeft op woensdag 23 september plaatsgevonden.

Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen die BIM biedt en het aantal BIM-projecten neemt toe. Deze ontwikkeling stelt hoge eisen aan de ontwerpers, de engineers en de modelleurs. Vanuit dat oogpunt hebben Avans+ en Kuijpers de handen ineen geslagen en de opleiding tot BIM-engineer ontwikkeld. “We vinden BIM een belangrijke ontwikkeling. Daarom vonden we het nodig om het kennisniveau van onze medewerkers af te stemmen op wat onze klanten in het kader van BIM van ons verwachten”, aldus directievoorzitter Aukje Kuypers.

Opleiding BIM-engineer
De intensieve opleiding tot BIM-engineer duurt een studiejaar. De opleiding is met name bestemd voor engineers en ontwerpers, maar ook voor de gebruikers van het gebouw die het model voor de exploitatiefase gaan gebruiken. Leo Labega, opleidingsmanager bij Avans+: “De stakeholders van een project leren in de opleiding om het model te engineeren volgens de BIM-workflow met het oog op de gehele levenscyclus van het object. Dus van pril idee tot en met de sloop van het gebouw. Het onderwerp BIM is omvangrijk en complex, waardoor het niet zomaar even in de praktijk te leren valt. Het grootste struikelblok om te gaan BIM’men is het gebrek aan kennis. Deze opleiding biedt hiervoor dé oplossing.”

© chiefs of content / Christ Clijsen

© chiefs of content / Christ Clijsen

BIM-gedachtengoed
Alexander Hoos, informatiemanager bij Kuijpers: “De markt vraagt om kundige BIM-engineers. Er waren beknopte cursussen, maar een allesomvattende opleiding die het totale BIM-gedachtengoed, inclusief de hoognodige sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden, in zich had was er niet. En juist dat is zo belangrijk. BIM vraagt om een totaal andere instelling: om communicatie, pro-activiteit en integraal samenwerken.”
Open innovatie

Inmiddels krijgt de opleiding internationale aandacht en zijn er gesprekken met universiteiten en mbo’s om hun opleidingen op deze BIM-opleiding te laten aansluiten. Kuijpers laat hiermee zien over de grenzen van het eigen bedrijf te willen innoveren. Het feit dat de opleiding nu ook open is voor externen is met enthousiasme ontvangen. Binnenkort gaat het nieuwe studiejaar van start, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende locaties in Nederland. De inschrijvingen hiervoor zijn op dit moment in volle gang.

www.kuijpers.nl
www.avansplus.nl

Comments are closed.