Efficiency hoog in het vaandel bij Tanis Food Tec

17 april 2018

Bij het in Lelystad gevestigde Tanis Food Tec wordt continu gewerkt aan verbetering, of het nu om de verbetering van de producten gaat of de verbetering van het productieproces. CAD-Magazine sprak met Sander Rusche, manager design and development bij het bedrijf, over de producten die Tanis Food Tec maakt en de manier waarop het productieproces telkens verbetert.

 

Door Lambert-Jan Koops

Tanis Food Tec levert hoogwaardige, continue proceslijnen voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie waarin producten worden verwerkt als vet-cream en jamvulling, melkproducten zoals slagroom en chocolade, en marshmellow-producten. Het bedrijf ontwerpt en levert hierbij wereldwijd oplossingen op maat voor uiteenlopende partijen. De volautomatische proceslijnen kunnen worden uitgerust met onderdelen voor ingrediëntdosering en -bereiding, voormenging en ontlating van kristallisering. Ook functies voor beluchting, depositie, coating, afwerking en decoratie zijn op te nemen in de ontwerpen. Het geavanceerde Cleaning in Place-systeem van Tanis Food Tec kan bovendien in de proceslijn worden geïntegreerd.

Tanis Food Tec kan dus veel functionaliteit toevoegen aan de proceslijn, maar de hoofdactiviteit van het bedrijf is het beluchten van het product, zo stelt Sander Rusche, manager design and development bij het bedrijf. Hij legt uit wat dit inhoudt: “In de kleine bakkerij maakt een bakker bijvoorbeeld batchgewijs zijn slagroom, in een fabriek kan dat niet op die manier: er moet continu worden geproduceerd. Een belangrijk punt van aandacht bij die continue productie is de houdbaarheid van het product. Die wordt in belangrijke mate bepaald door het gas dat gebruikt wordt om het product zijn volume te geven. In een kleine bakkerij wordt vaak omgevingslucht gebruikt, wat prima kan bij kleine volumes, die vrijwel meteen na het maken ook worden geconsumeerd. In een fabrieksproces is dit echter vaak geen optie, aangezien omgevingslucht vocht bevat en allerlei sporen van schimmels en bacteriën die een negatieve invloed hebben op de houdbaarheid. Vandaar dat bij Tanis Food Tec een gecontroleerde omgeving gebouwd wordt waarmee het niet alleen mogelijk is om de mengverhoudingen naar eigen wens aan te passen en te controleren, maar waarmee de fabrikant ook kan kiezen welk soort gas hij wil gebruiken voor zijn product: gezuiverde lucht, stikstof of koolzuur. Op die manier kan het gewenste product gemaakt worden met de maximale houdbaarheid.”

productieproces

Tanis Food Tec levert hoogwaardige, continue proceslijnen voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie.

Batch vs continu

Tanis Food Tec is gespecialiseerd in het beluchten van allerlei producten en Rusche weet dan ook wat de moeilijkheden zijn die moeten worden overwonnen. “Bij het beluchten is het erg belangrijk dat de structuur van het product geschikt is om de lucht vast te houden. Gesmolten, vloeibare chocola of vet-cream houdt bijvoorbeeld geen lucht vast. Wie gesmolten chocola toch wil beluchten, moet ervoor zorgen dat de chocola eerst een kristalstructuur heeft. Dat vereist ‘tempereren’ en dat is typisch een batch-proces. Dat is niet handig in een fabriek waar continu wordt geproduceerd. Tanis Food Tec levert voor een dergelijk proces een lijn bestaande uit een voormengtank die batchgewijs product aanmaakt en het batchproduct overpompt naar een buffertank. Deze laatste voedt het continue proces van ‘tempereren’ en beluchten naar bijvoorbeeld een afwerklijn waar de chocolade of crème op een koekje wordt gespoten of waar cupjes worden gevuld. Een aansprekend voorbeeld hiervan is de productie van Oreo-koekjes: de crème in het midden wordt door de Tanis Food Tec-machines gemaakt.”

Standaardcomponenten

De engineers van Tanis Food Tec ontwerpen de machines zelf, waarna de onderdelen door derden worden gefabriceerd. Intern worden de machines vervolgens geassembleerd en van besturing voorzien. “Wij proberen zo veel mogelijk met standaardcomponenten een custom lijn te bouwen”, zo vertelt Rusche. “Dat lukt goed. Er zijn twee dingen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe onderdelen: de eerste is de voortgang van techniek en de tweede de veranderende vraag op basis van veranderende ingrediënten en klantwensen, bijvoorbeeld de palmvetten die een veel korter smelttraject hebben en die dus een aanpassing van de machines vragen. Verder werken we aan de optimalisering van zowel het productieproces als van de machinebouw. Een watersysteem moet bijvoorbeeld zo weinig mogelijk koppelingen bevatten, want elke koppeling kost geld, tijd en geeft kans op lekkage. Vandaar dat we dergelijke systemen soms herontwerpen. Tenslotte werken we ook met enige regelmaat ideeën uit van onder andere Peter Tanis, de CEO van Tanis Food Tec. Hij en zijn verkoopteam gebruiken de input van klanten en willen die dan uit-ontwikkelen. Zo ontstaan er weer nieuwe ideeën en nieuwe producten.”

Bibliotheek

De engineering van de producten vindt bij Tanis Food Tec al meer dan tien jaar plaats in HiCAD. Daarnaast worden de bijbehorende PDM-gegevens al zo’n acht jaar bijgehouden in HELiOS. Een wat meer recente ontwikkeling is het gebruik van een onderdelenbibliotheek. Rusche: “Het gebruik van de bibliotheek in 2016 is een enorme verbetering gebleken omdat voor iedereen nu duidelijk is waar de onderdelen zich bevinden en wat de status van die onderdelen is. Dat scheelt enorm veel tijd. Eerder duurde het maken van bijvoorbeeld een buffertank vier tot vijf dagen terwijl het nu in twee uur kan en dan is het ontwerp geheel geadministreerd, uitgegeven en vastgelegd.”

De bibliotheek van Tanis Food Tec wordt twee keer per jaar in groepen geüpdatet, waarbij alle verbeteringen aan onderdelen worden doorgevoerd, zodat alle engineers beschikken over de laatste stand van techniek. Voor onder andere de servicemedewerkers geldt dat ze momenteel nog hun informatie krijgen van de engineeringafdeling. “We hebben van alle machines en hun onderdelen PDF’s gemaakt, bevroren bestanden waar de afdelingen die informatie nodig hebben op kunnen vertrouwen. Dat werkt in principe prima, maar kost nog wel extra tijd voor de engineers. Vandaar dat we nu de mogelijkheid bestuderen om de afdelingen die informatie van de ontwerpafdeling nodig hebben, gebruik te laten maken van HELiOS, zodat ze direct bestanden kunnen opvragen zonder tussenkomst van de engineeringafdeling en er geen dubbel archief meer opgebouwd hoeft te worden. Iedereen beschikt dan over de laatste en betrouwbare informatie.”

productieproces

De engineers van Tanis Food Tec proberen zo veel mogelijk met standaardcomponenten een custom lijn te bouwen.

Steeds efficiënter

De samenwerking met andere afdelingen, zoals de servicetak van het bedrijf, heeft de aandacht van Rusche. Zo krijgt hij bijvoorbeeld graag feedback van de assemblagemedewerkers en fieldengineers. “De Rotoplant-beluchter is een goed voorbeeld van een product dat we steeds efficiënter hebben gemaakt. Niet alleen hebben we daar een standaardframe voor gebouwd, waar alle opties in kunnen, ook hebben we de assemblagetijd en het bekabelen verkort. Het is niet meer nodig om gaten te boren en de positionering van een waterverdeelbalk te bepalen, deze is meegenomen in het ontwerp. Daarmee is de assemblagetijd teruggebracht van drie weken naar een paar dagen en die optimalisatie was alleen maar mogelijk dankzij de feedback van alle betrokkenen. Ik stuur dan ook regelmatig de mannen van de engineering naar de assemblageruimte om daar eens te kijken hoe het in de praktijk gaat. Daarnaast zeg ik ook tegen de monteurs dat ze bij verbetermogelijkheden gewoon de ontwerpers moeten aanspreken. Ik coach onze medewerkers om met elkaar in contact te blijven en dat helpt enorm bij het verbeteren van zowel de producten als het bedrijfsproces.”

Bematen

Een van de zaken waar Rusche en zijn engineeringcollega’s momenteel nog hard aan werken is Model Based Definition (MBD). “Een van de lastigste dingen in het ontwerpproces is het bematen. Ik merk ook dat de jongere generatie daar weinig kennis van heeft, omdat ze het niet goed geleerd hebben en nog nooit met een rolmaat in de fabriekshal hebben gestaan om te produceren vanaf tekening. Maar het is wel heel belangrijk, de wijze van bematen is van invloed op het hele productieproces. Het gebruik van MBD helpt hier enorm bij, er is daarmee geen bemating meer nodig, een producent kan zijn eigen werkvoorbereiding doen geënt op zijn machinepark. We zien overigens ook een kentering bij de leveranciers, die zich steeds meer bewust worden van MBD en dat ook willen inzetten. Dat geeft ons wel het vertrouwen dat we er goed aan doen om te investeren in deze manier van werken.”

Website Tanis Food Tec
Website ISD Benelux

Comments are closed.