Engelse Vectorworks 2016 nu beschikbaar

23 september 2015

Vectorworks 2016 is er. Tegelijk met deze release is ook de naamsverandering van softwareontwikkelaar Vectorworks Inc., voorheen bekend als Nemetschek Vectorworks Inc., een feit.

De release omvat meer dan honderd updates en features. Van gestroomlijnde projectdeling, grafische scripting en ondersteuning voor point clouds tot de nieuwe energiesimulatietool Energos - deze nieuwe versie van het prijswinnende CAD/BIM-pakket ondersteunt ontwerpers actief bij het genereren, exploreren, definiëren en bouwen van vorm en functie.

"Ontwerpers weten dat de succesvolle ontwikkeling van hun beste ideeën flexibiliteit vereist en dat de deur naar nieuwe ontdekkingen daarbij open moet blijven. Dat is waarom we zo hard gewerkt hebben aan het actief ondersteunen van het creatieve proces in Vectorworks 2016, en dat blijkt duidelijk in onze BIM-workflow", zegt Sean Flaherty, CEO van Vectorworks. "In ons 30-jarige bestaan hebben we altijd geluisterd naar onze gebruikers, om zo onze software te verbeteren. Vectorworks-gebruikers blijven ons ijkpunt, als bedrijf dat zich geïnspireerd voelt door goede ontwerpen en als ontwikkelaar van gereedschappen die werken zoals ontwerpers denken. Dat blijft ons doel: de visionairen in de creatieve industrie die tools geven waarmee ze kunnen exploreren, modelleren en hun volgende ontwerpuitdaging kunnen oplossen in een all-in-one softwarepakket."

Vectorworks 2016 is het bewijs van die klantgerichte filosofie. Meer dan 70 procent van alle verbeteringen en vernieuwingen werd immers ontwikkeld dankzij klantenfeedback. De onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen van deze nieuwe release werden geleid door chief technology officer dr. Biplab Sarkar. "Nauwkeurige modelinformatie afleveren en tegelijk de visie van de ontwerper respecteren: dat is waar het om draait", zegt Sarkar. "De eersteklassetools en aanpasbare workflows van Vectorworks 2016 geven je meer dan ooit de mogelijkheid om zelfzeker en nauwkeurig te ontwerpen, ongeacht de discipline waarin je werkt, met een volledige ondersteuning van het creatieve proces."

Vectorworks 2016 wordt vanaf 16 september wereldwijd uitgerold. De komende maanden zal de Engelstalige versie aangevuld worden met gelokaliseerde versies in negen aanvullende talen.

Enkele van de meest opvallende tools

 • Teamwerk is een intuïtieve manier om met meerdere personen tegelijk aan dezelfde Vectorworks-tekening te werken. Ideaal voor teamleden die vlot willen samenwerken en communiceren.
 • Met Subdivision Modeling transformeren ontwerpers eenvoudig vormen zoals bollen en kubussen in elke denkbare vorm.
 • Marionette is een van de eerste en enige crossplatformtool voor grafische scripting in de bouw-, landschaps- en entertainmentindustrie. Met dit op Python gebaseerde gereedschap kunnen ontwerpers visuele scripts bouwen die gebruikmaken van Vectorworks' 2D- en 3D-mogelijkheden. De resultaten integreren naadloos met elk BIM-model.
 • Energos biedt een dynamische en intelligente meting van de energieprestaties tijdens het ontwerpproces. Dit gereedschap is gebaseerd op de passiefhuisstandaard. In de Nederlandstalige, Franstalige en Poolse versies zullen bovendien lokale energiedata te vinden zijn.
 • Point Cloud laat ontwerpers toe om met hun favoriete 3D-scanner een fysieke locatie vast te leggen en die informatie te importeren als een 3D-puntenwolk. In Vectorworks 2016 kan je die informatie bewerken, ernaar grijpen tijdens het tekenen en relevante maten nemen.
 • Componenten voor daken koppelen automatisch met de componenten van muren en garanderen zo de nauwkeurigheid van doorsneden en aanzichten. Deze componenten zijn zowel beschikbaar in volledige Daken als enkelvoudige Dakobjecten en breiden de BIM-mogelijkheden van Vectorworks verder uit.
 • Terreinbewerkingen en verhardingen zijn efficiënter en helpen tuin- en landschapsprofessionals om bestrating en paden creatiever in te zetten.
 • Spotlight heeft meer mogelijkheden om podia te ontwerpen en uit te rusten.
 • De in Vectorworks ingebouwde Cinema 4D Render Engine introduceert lichtrefractie (caustics), Ambient Occlusion om snel een gevoel van diepte toe te voegen aan 3D-beelden, een nieuw materiaal om grassen te renderen, en nieuwe camera-effecten.

Bekijk alle innovaties op de website van Vectorworks 2016.

Beschikbaarheid van Vectorworks 2016 in de Benelux en Polen

 • De Engelstalige versie van Vectorworks 2016 is beschikbaar via download in het Service Select-portaal en op de website van Vectorworks.
 • De Nederlandstalige, Franstalige en Poolse versies van Vectorworks 2016 zijn downloadbaar vanaf 30 oktober 2015.
 • Alle versies zijn beschikbaar op dvd vanaf eind november.

Comments are closed.