Freyr Architecten gebruikt SketchUp van A tot Z

26 februari 2018

Freyr Architecten is een architectenbureau uit Alphen aan den Rijn dat in 2007 werd opgericht door Mark van der Neut en Matthijs Kraan. Het bureau is een opvallende verschijning in de branche aangezien beide architecten hun projecten volledig uitwerken in SketchUp. Dit programma wordt bij Freyr Architecten dus niet alleen gebruikt voor het maken van een eerste ontwerp, maar ook voor het voltooien van de detailleringstekeningen en de bijbehorende technische bestanden.

 

Door Lambert-Jan Koops

Matthijs Kraan kent de verbaasde reacties als hij bij het afronden van een project vertelt dat hij de detailleringstekeningen heeft gemaakt met behulp van niet meer dan SketchUp en de presentatie-applicatie LayOut, en is inmiddels dan ook gewend om uit te leggen hoe dat zo komt. “Mark en ik zijn in 2003 in aanraking gekomen met SketchUp tijdens onze studie. In eerste instantie gebruikten we het ook voor basiszaken, maar door het programma intensief te gebruiken, hebben we steeds meer bijgeleerd en konden we steeds complexere projecten afronden in de software. Tegenwoordig zijn we zo goed op de hoogte van de ins en outs van het programma dat we er al onze werkzaamheden in kunnen uitvoeren en er zelfs trainingen in geven.”

Nauwkeurigheid

De manier waarop Kraan en zijn collega SketchUp gebruiken is opmerkelijk en roept ook meteen de vraag op of SketchUp wel de handigste tool is voor al zijn werk. Kraan: “Ik weet dat SketchUp niet de beste reputatie heeft, maar ik denk dat dit onterecht is. Zo is er bijvoorbeeld echt niks mis met de nauwkeurigheid van het programma. Natuurlijk zijn er wel meer geavanceerde pakketten beschikbaar, maar het is de vraag of je dat als ontwerper altijd nodig hebt. Ik vergelijk het zelf altijd met auto’s: iedereen zou graag een F1-auto willen rijden, maar dat is een stuk moeilijker dan het lijkt. Voor mij is een pakket als Revit zo’n F1-wagen: het duurt een tijd voor je er goed mee overweg kan terwijl je in SketchUp, een degelijke Volkswagen, direct weg kunt rijden. En natuurlijk kan er een moment zijn dat je over wil stappen op die racewagen, maar dat doe je dan pas nadat je echt alles uit die Volkswagen hebt gehaald wat erin zit.”

detailleringstekeningen

Uitvoeringstekeningen

Een van de laatste projecten die Kraan heeft afgerond, is de renovatie van Blaak 16, zie kader hieronder. Freyr Architecten was hierbij gevraagd door Dura Vermeer om gedurende de werkvoorbereidingsfase te helpen met het uitwerken van het ontwerp tot uitvoeringstekeningen. Dat uitwerken moest op basis van nieuwe meetgegevens, aangezien het Revit-model dat er was van het gebouw niet bepaald nauwkeurig was opgezet. “Het model dat we in eerste instantie kregen, bevatte tot wel zeventig millimeter verschil in de vloeren, zodat het snel duidelijk was dat we daar niet mee verder moesten gaan. Nadat we het gebouw hadden ingemeten, konden we vervolgens het model opzetten in SketchUp en hebben we de gegevens probleemloos uitgewisseld met de andere betrokken partijen. Dat waren installateur Roodenburg, staalbouwbedrijf Jac Reijns, de leverancier van de gevelelementen Ekosiet en landmeetkundig bureau Braem International Survey. Een goed voorbeeld van het feit dat het gebruik van SketchUp dus ook echt mogelijk is binnen een samenwerkingsverband. Het gaat er dan ook niet om welk softwarepakket je gebruikt, maar meer welke afspraken je met elkaar maakt.”

detailleringstekeningen
Website Freyr Architecten
Website SketchUp

Comments are closed.