“Voor goede BIM moeten alle partijen samenwerken”

16 mei 2017

Een jaar geleden maakte AGO Groep Installatiebedrijven de overstap naar Stabicad for AutoCAD en Stabicad for Revit en sindsdien worden steeds meer projecten in BIM uitgewerkt. AGO Groep Installatiebedrijven heeft inmiddels de ambitie om over vijf jaar alle projecten in BIM te doen.

 

Door de redactie

John van Summeren, algemeen directeur van AGO Groep Installatiebedrijven, en Ismail Yalman, werkvoorbereider/tekenaar bij AGO Groep, vertellen over de gang van zaken bij hun bedrijf. AGO Technische Installatie en AGO Totaaltechniek zijn totaalinstallateurs – gevestigd in Brabant – van elektra, cv’s, dakwerkzaamheden, airco’s, luchtbehandeling, riolering, loodgieterinstallaties, brandbeveiliging, sanitair en technisch beheer.

Van Summeren vertelt: “Wij zijn al een paar jaar bezig met BIM-projecten en merken dat BIM nu vaak nog veel tijd kost aan de ‘voorkant’ van een project. De voorbereidingstijd is relatief lang, waardoor we er momenteel nog niet veel profijt van hebben. Dit komt voornamelijk doordat er nog niet optimaal samengewerkt wordt. Er wordt nog op de oude manier gewerkt, maar dan in Revit. Ik geloof echter dat BIM de toekomst is en we er niet meer omheen kunnen. Wij doen nu circa veertig procent van onze projecten in BIM en door hiermee door te zetten, weet ik zeker dat we op de lange termijn de faalkosten kunnen verminderen en veel tijd kunnen besparen.”

“Om goed te kunnen BIMmen, moeten alle partijen met elkaar willen samenwerken”, vervolgt Van Summeren. “Een veelgehoorde leus is ‘samen staan we sterk’ en ik ben er ook daadwerkelijk van overtuigd dat dit de voorwaarde is voor succesvolle BIM-projecten. Elke partij moet bereid zijn om samen te willen werken en om niet alleen naar de prijs van het moment te kijken, maar naar de totaalprijs over een periode van dertig jaar. Want als je zo kijkt, zal je zien dat BIM geld gaat opleveren. Om over vijf jaar met de hele branche BIM LIVE te zijn, moeten we daarom samen de schouders eronder zetten.”

AGO Groep werkt momenteel met behulp van IFC aan de tweede fase van het project Torckdael in Wageningen.

AGO Groep werkt momenteel met behulp van IFC aan de tweede fase van het project Torckdael in Wageningen.

Torckdael Wageningen

Momenteel werkt AGO Groep hard aan het project Torckdael Wageningen. Torckdael is een woongebied waar iedereen kan wonen en waar zorg dag en nacht beschikbaar is. Fase één bestond uit kleinschalige woningen. Daarnaast zijn er in fase één 24 appartementen waar verzorgd wonen mogelijk is, alsook 50 verpleeghuisplaatsen. Fase één is in 2014 opgeleverd.

Fase twee bestaat uit drie hoge woontorens, rijtjeswoningen, gestapelde woningen en een ondergrondse parkeergarage. Fase drie zal bestaan uit appartementen, maar momenteel zit AGO Groep in fase twee. Voor dit project heeft AGO Groep alle E- en W-installaties getekend. Bijzonder aan dit woningbouwproject, is het feit dat er gekozen is voor duurzame energievoorziening en alle woningen en appartementen dus aangesloten zijn op een warmte-koude opslagsysteem. Naast het leveren van deze wko-installatie en het tekenen van alle E- en W-installaties, heeft AGO Groep zorg gedragen voor het parkeermanagementsysteem inclusief slagbomen en glasvezel.

Stabicad for Revit
IFC

Vanaf fase twee heeft AGO Groep gewerkt met IFC. Partijen in BIM-projecten wisselen steeds vaker informatie uit in dit bestandsformaat. IFC maakt het mogelijk om transparant informatie te delen, ook wanneer samenwerkende partijen gebruikmaken van verschillende modelleerplatforms of viewers.

Yalman: “IFC is ideaal om mee te werken, omdat het een universeel bestandstype is. Omdat het niet mogelijk is om er wijzigingen in aan te brengen, kan er ook geen verwarring ontstaan over eventuele wijzigingen. De ontvanger geeft wijzigingen door en ik pas die aan in het ontwerp. Ik verwacht dan ook dat wij bij komende projecten IFC zullen blijven gebruiken.”

Ontwerpen in 3D

John van Summeren (l) en Ismail Yalman van AGO Groep.

John van Summeren (l) en Ismail Yalman van AGO Groep.

Om de projecten in BIM uit te kunnen werken, heeft AGO Groep in het najaar van 2015 Autodesk-software, Stabicad for AutoCAD en Stabicad for Revit aangeschaft. Van Summeren: “Na wat onderzoek zijn we bij Stabicad uitgekomen. Omdat Stabicad gangbaar is in de branche en we het gebruiksvriendelijk vonden, hebben we de investering gedaan en deze is het zeker waard. Ik word zelf erg blij van software die goed werkt, en, nog belangrijker, mijn medewerkers worden er ook blij van en zijn gemotiveerd om ermee te werken.”

Yalman heeft vorig jaar een aantal Revit-trainingen gevolgd bij Stabiplan en is er daarna mee aan de slag gegaan. Op dit moment gebruikt hij Stabicad vrijwel dagelijks. “Stabicad heeft een ruime bibliotheek met elektrosymbolen. Daarnaast is het erg flexibel, met name omdat veel van onze partners het ook gebruiken. Daardoor kunnen we sneller aan bestanden komen. Tekeningen van andere installateurs zijn immers ook vaak met Stabicad gemaakt. Ten slotte is het voordeel van Stabicad for Revit boven Stabicad for AutoCAD dat ik door het ontwerpen in 3D, veel beter kan zien wat ik aan het doen ben en hoe alles exact in elkaar zit.”

Van Summeren vult nog aan: “Zeker bij complexe ruimtes en situaties, zoals leidingen in schachten, is Stabicad for Revit een uitkomst. We hebben nu veel meer inzicht en kunnen deze ruimtes beter modelleren.”

Website AGO Groep
Website Stabiplan

Comments are closed.