Govers Sierhekwerk maakt succesvolle overstap

31 oktober 2017

Om klanten beter en sneller van dienst te kunnen zijn, zijn bedrijven steeds op zoek naar nieuwe manieren om hun productieproces efficiënter in te richten. Eind 2016 maakte Govers Sierhekwerk uit het Brabantse Budel daarom de overstap van 2D naar Autodesk Inventor. Nu, na enkele maanden, ervaart de specialist in industrieel hekwerk, sierhekwerk en poorten al volop de voordelen van het werken in 3D.

 

Door Jean van Pol

Al in 2013 besloot Govers Sierhekwerk tot de aanschaf van Autodesk Inventor. “Door omstandigheden hebben wij dit pakket lange tijd nauwelijks gebruikt”, zegt directeur Gerwin Govers. “Pas in november 2016 hebben wij de knoop doorgehakt en zijn wij daadwerkelijk in 3D gaan werken. Mede dankzij de ondersteuning van ICN Solutions hebben wij de overstap van AutoCAD naar Autodesk Inventor in nog geen drie maanden tijd kunnen maken.”
Govers Sierhekwerk heeft al bijna vijfenveertig jaar ervaring met het ontwikkelen van klantspecifiek sierhekwerk, industrieel hekwerk en bijbehorende poorten. Amper enkele maanden na de introductie plukt de ontwerp- en engineeringafdeling al volop de vruchten van het werken in 3D. Govers somt de voornaamste voordelen op: “We kunnen sneller productietekeningen maken van complexere projecten en bijbehorende kleinere constructies, zoals bijvoorbeeld poortpalen met geïntegreerde brievenbusverlichting en elektrische aandrijvingen. Ook het genereren van aanzichten van zaaglijsten en onderdelenlijsten gaat aanzienlijk sneller; met één druk op de knop staan die op de tekening. Met behulp van een 3D-ontwerp zijn wij bovendien in staat om onze producten duidelijker en fraaier te visualiseren voor onze klanten. Vooral voor dat laatste willen wij deze software in de toekomst nog meer gaan gebruiken.”

werken in 3D

Govers Sierhekwerk maakt al vijfenveertig jaar sierhekwerk, industrieel hekwerk en bijbehorende poorten.

Uitwisselingsbestand

Autodesk Inventor is geschikt voor het inlezen van STEP-bestanden. “Veel van onze CNC-machines communiceren met dit universele 3D-formaat”, legt de directeur uit. “Dankzij de STEP-bestanden is het programmeren van een plaatbewerkingsmachine niet meer nodig, maar volstaat het om deze te nesten. Dat is vooral handig bij het uitwisselen van 3D-modellen van halffabricaten aan externe plaatwerkers waaraan wij sommige werkzaamheden uitbesteden. Hierbij valt te denken aan lasersnijden, het zetten van platen, het schaven of frezen van houten planken, het snijden van logo’s en het aanbrengen van perforaties in beplating. Omdat wij onze halffabricaten in de vorm van STEP-files aanleveren, hebben onze toeleveranciers minder voorbereidingstijd nodig om hun machines aan te sturen. Daardoor wordt het uitbesteden van die halffabricaten voor ons goedkoper.”

Digitaal magazijn

In combinatie met Autodesk Inventor werkt Govers Sierhekwerk met Vault Basic. “Met dit pakket kunnen wij bestaande ontwerpgegevens makkelijker en sneller hergebruiken (met de functie ‘Re-use’) en kopiëren (met ‘Copy design’). Bij een productaanpassing hoeven we niet eerst een heel nieuw ontwerp te maken, maar is het mogelijk om voort te borduren op de bestaande tekening. Dat voorkomt dubbel werk en bespaart zodoende veel tijd. Daarnaast gebruiken wij Vault voor het opbouwen van een gestructureerde Inventor-bibliotheek; een soort digitaal magazijn van onderdelen en halffabricaten waaruit wij kunnen putten. Zo kunnen we alle benodigdheden snel terugvinden en toepassen voor onze projecten.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.goverssierhekwerk.nl en www.icn-solutions.nl.

Comments are closed.