Gratis tool voor BIM-modelleurs

4 mei 2018

Visuele controle met de 3D Basis ILS Checker

De hoeveelheid bouwgerelateerde data neemt hand over hand toe en het is dan ook steeds belangrijker voor betrokkenen in de bouw dat deze data worden gecontroleerd en geverifieerd. Deze controle gebeurt vaak nog grotendeels handmatig. Om de controle sneller en gemakkelijker te maken ontwikkelde CAD & Company de 3D Basis ILS Checker.

Door de redactie

De Basis ILS Checker maakt direct in 3D inzichtelijk waar zich de problemen bevinden in een model.

Binnen de bouwbranche leefde de wens om informatie efficiënter en effectiever te borgen en hergebruiken. Voor een aantal grote aannemers in Nederland reden om de BIM Basis Informatieleveringsspecificatie (BIM Basis ILS) te ontwikkelen. Deze BIM Basis ILS is geen nieuwe standaard, maar biedt een antwoord op de vraag: hoe dient informatie in de bouw gestructureerd en eenduidig

te worden uitgewisseld? Het gebruik van de BIM Basis ILS maakt voor betrokkenen duidelijk wat de wensen van opdrachtgevers zijn op het gebied van data, op het gebied van naamgeving, codering en categorie. Omdat het een openbaar afsprakenstelsel is, is de BIM Basis ILS voor iedereen beschikbaar en te gebruiken.

Basis ILS Checker
Bij het gebruik van de BIM Basis ILS is het uiteraard nuttig om te controleren of de modellen voldoen aan de afspraken. Dit bespaart tijd en verkleint de kans op fouten. CAD & Company ontwikkelde de gratis 3D Basis ILS Checker om modelleurs te helpen met het controleren van modellen. Tiago Brasser (adviseur CAD & Company) is een van de bedenkers van de 3D Basis ILS Checker en legt uit waarom deze is ontwikkeld. “We hebben gezien dat er al verschillende controletools zijn ontwikkeld door anderen, maar we zagen daarbij dat ze allemaal op tekst waren gebaseerd. Tegelijkertijd keken we naar de functionaliteit van BLDNG360 en toen kwam het idee om dit te combineren. Daarom besloten we aan te haken op de Informatieleveringsspecificatie en hebben we deze visuele controletool ontwikkeld. De Basis ILS Checker in 3D maakt daarmee direct inzichtelijk waar zich de problemen bevinden in een model.”

Check, check, dubbel check
Vanaf de start van een project tot aan de oplevering zijn er veel momenten om te controleren. 

Eventuele fouten in een model zijn met behulp van de Basis ILS Checker vroegtijdig te ontdekken. De checker is daarnaast ook een handige tool om modellen van concullega’s mee te controleren. Verschillende bedrijven hebben de 3D Basis ILS Checker dan ook al uitgeprobeerd. BIM-regisseur Jaap ter Voort van K_Dekker bouw en infra stelt: “De tool geeft heel veel praktische informatie. Zeker voor tenders kan het ook erg interessant zijn.” 

De ontwikkelingen aan de 3D Basis ILS Checker gaan door. Brasser: “Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe functionaliteit om de gevonden resultaten direct inzichtelijk te maken in de modelleeromgeving. Bijvoorbeeld in Revit door middel van een directe Revit add-in of BCF-export. In de toekomst willen we het zelfs zo doen dat er voor elk bedrijf en/of project een eigen ILS-checker kan worden gemaakt. Zo helpen we de bouwpartners om goede, gecontroleerde data in hun 3D-modellen te krijgen.”

Comments are closed.