HP vernieuwt en verbreedt aanbod mobiele workstations

21 april 2017

Afgelopen woensdag toonde HP de verzamelde pers, waaronder CAD-Magazine, in New York de nieuwe samenstelling van het portfolio Zbooks, zoals HP zijn mobiele workstations noemt. In eerste instantie lijkt het misschien of er alleen maar sprake is van evolutionaire doorontwikkeling van de vorige generatie, maar bij nadere beschouwing blijkt er met deze machines van de vierde generatie (G4) ook revolutionaire technologie geïntroduceerd te worden.

 

Door Rob Sman

HP laat zich graag, en terecht, voorstaan op zijn positie in de markt: op vrijwel alle terreinen van professioneel pc-gebruik is HP in vele landen marktleider. Dit is een positie die mede te danken is aan twee zeer belangrijke eigenschappen van de producten: kwaliteit en beveiliging.

De kwaliteit komt tot stand door een zorgvuldig ontwerpproces met vergaande engineering, en zeer uitgebreide en grondige testprocedures. De beveiliging betreft zowel het bewaken van de toegang tot de computer, als de daarop aanwezige data. De al beschikbare Trusted Platform Module, Smartcardreader en de vingerafdrukscanner helpen ongeautoriseerde toegang tot de systemen voorkomen. Nieuw is update (Gen3) van Sure Start, een technologie voor de bewaking van het BIOS door een tweede ‘controlechip’ die bij het opstarten controleert of inderdaad het originele BIOS wordt geladen. Hacken van het BIOS om toegang tot het systeem te krijgen, is een relatief nieuwe maar steeds vaker voorkomende bedreiging. Deze nieuwe generatie van Sure Start kenmerkt zich door een sterke integratie met Windows 10. Voor wat betreft de beveiliging van data is vermeldenswaard dat er SED-drives beschikbaar komen in het assortiment Z Turbo Drives. Deze Self Encrypting Drives bieden op eenvoudige wijze zeer sterke beveiliging tegen datadiefstal, en zijn ook nog eens ‘tamper resistant’ uitgevoerd; iedere poging de drives fysiek te openen vernietigt de data.

De serie Zbook G4 (vierde generatie) bestaat uit vijf modellen. Voor de hele reeks geldt vanzelfsprekend dat ze geleverd worden met de meest recente (zevende generatie) Intelprocessoren. Voor de drie ‘zwaarste’ modellen kunnen dat Xeon-processoren zijn, voor de twee overige moet gekozen worden tussen een Core i5 of i7. Aan aansluitmogelijkheden voor externe beeldschermen en overige randapparatuur is bij geen van de modellen gebrek.

De Zbook 17 G4 is nog steeds, afhankelijk van de gekozen opties, het meest krachtige systeem, vooral ook omdat de keuzemogelijkheden voor de grafische kaart zich nu uitstrekken tot drie NVIDIA Quadro-kaarten met de Pascal-architectuur; de P3000, P4000 en P5000 met respectievelijk 6, 8 en 16 GB videogeheugen. NVIDIA bestempelt de P4000 en P5000 als VR-ready, en HP presenteerde de Zbook 17 op de persbijeenkomst dan ook als mobiel Virtual Reality-platform. Makkelijker om mee te nemen naar een presentatie bij een klant of naar een bouwlocatie dan de zware game-pc’s die tot nu toe vereist waren voor VR-toepassingen.

zbook-afbeelding
De Zbook 15 G4 biedt vrijwel gelijke mogelijkheden als de Zbook 17, maar door de afmetingen van de Quadro met Pascal-architectuur is inbouw hiervan nog niet mogelijk in de Zbook 15. De Quadro M (Maxwell) die hier wordt toegepast, heeft maximaal 4 GB videogeheugen. De Zbook 15 is daarentegen wel een stuk handzamer en dus ‘mobieler’ dan de Zbook 17. HP gaat er prat op dat de Zbook 15 door NASA wordt gebruikt aan boord van het International Space Station, met een geplande gebruiksduur van zes jaar!

De Zbook Studio G4 tilt de mobiliteit naar een nog hoger niveau, zonder afbreuk te doen aan prestaties en betrouwbaarheid. Hij is dunner en lichter dan de twee hierboven genoemde modellen, maar kan desondanks toch voorzien worden van een Xeon-processor, 32 GB RAM, en een NVIDIA Quadro M1200M met 4 GB GDDR5 geheugen. Net als bij andere topmodellen is een 4K scherm beschikbaar, al dan niet met Dream Color-technologie voor kleurkritische toepassingen. Op de G3-versie van de Studio was alleen aan te merken dat de accuduur voor zo’n extreem mobiel apparaat wat beperkt was. Dit is nu ondervangen door een optie voor een zwaardere accu. Een keuze die wel direct bij aanschaf moet worden gemaakt.

De Zbook 15u G4 bevindt zich op het snijpunt van prestaties en investering. Met fraaie specificaties als Intel i5 en i7 processors, een AMD Fire Pro grafische kaart met 2 GB, en maximaal 32 GB RAM ligt het prestatieniveau dan wel op een iets lager niveau dan dat van de Zbooks 17, 15 en Studio, maar daar staat tegenover dat het van de gebruikers die daarmee hun werk kunnen doen ook een lagere investering vergt. Voor al het overige blijft het een Zbook Workstation, waardoor het in kwaliteit, betrouwbaarheid, ondersteuning en service wél op hetzelfde niveau als de zwaardere modellen staat. Overigens is zelfs dit model optioneel van een 4K scherm te voorzien, maar ook een Full HD aanraakscherm behoort tot de mogelijkheden.

Tot slot de Zbook 14u G4 : gewoon het kleiner broertje van de 15 inch-uitvoering, dus nóg mobieler. Het blijkt een populair formaat dat door vraag vanuit de Amerikaanse markt ge(her)introduceerd is.

Met de vierde generatie Zbook workstations heeft HP zijn aanbod in dit marktsegment geheel geactualiseerd en is baanbrekende vooruitgang geboekt. Niets wijst erop dat HP van plan is zijn leidende rol op te geven.

Comments are closed.