Innovatie centraal tijdens Prototyping 2018

22 oktober 2018

Aandacht voor technologieën, tools en materialen

Het jaarlijkse vakevent Prototyping is aan zijn vierde editie toe. Net als de vorige keer richt het zich op 7 en 8 november 2018 in Kortrijk Xpo (hal 6) op iedereen die actief is op het gebied van industriële productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes. Daarbij is de doelgroep zeer uiteenlopend, want er worden bezoekers verwacht uit de sectoren machinebouw, elektronica, metals & plastics, automotive, additieve manufacturing, aviation, medical, art & animation en furniture & lighting.

 

Door de redactie

Tijdens Prototyping komt het totale ontwerpproces aan bod en staan uiteenlopende exposanten centraal, bestaande uit bedrijven en onderzoekscentra die technologieën, materialen, tools en technieken voor het materialiseren van ideeën en/of productconcepten leveren. Het licht aangepaste motto maakt duidelijk waarover het gaat tijdens de beurs: Tools & Materialen voor industriële productontwikkeling, van idee tot productieklaar design. Er is dus niet alleen aandacht voor de bekende onderdelen van additieve manufacturing en CNC-bewerking, maar ook voor zaken als VR/AR, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, (nieuwe) materialen, elektronica, ontwerpmethodologieën, trendwatching, creativity tools en patenten.

“Met de aanpassing van ons motto willen we verduidelijken dat Prototyping een vakevenement is voor meer dan louter de kleinere bedrijven en spelers op de markt”, licht Bart Grimonprez van organisator Howest – Industrial Design Center toe. “Daarnaast blijft kleine series in de beschrijving staan en spreken we over productieklaar design voor een product dat later in welke oplage dan ook op de markt kan komen. Wij focussen op de kleine series, de productie op maat, maar qua expositieaanbod stoppen we op het punt waar de ‘massa’-productie of grote series starten. We leggen ook de nadruk op nulseries, dus het verwezenlijken van een eerste productierun voor de massaproductie van start gaat.”

Prototyping 2018

Prototyping 2018 vindt op 7 en 8 november plaats in de Kortrijk Xpo.

Activiteiten
Prototyping is vooral een netwerkevent met als doel bedrijven te inspireren over het belang van goede, geïntegreerde productontwikkeling en innovatie. Daarom worden parallel aan het beursaanbod verschillende activiteiten gepland. Zo zijn er seminars & reallife casestudies over uiteenlopende thema’s, zoals productontwikkeling van de toekomst, circulair ontwerpen en intellectueel eigendom. Verder is er het matchmaking en netwerkevent ‘Productontwikkeling 4.0’ en worden er VR/AR-demosessies gehouden met de focus op productvisualisatie, het testgebruik van producten en de ‘user experience’ in de ontwerpfase van een product. Ten slotte is er nog de tentoonstelling over het onder andere bij Howest ontstane concept ‘My Machine’, waarbij kinderen een droommachine bedenken, tekenen en ontwerpen.

Registreren
De kern van Prototyping is en blijft echter de beursvloer, want het evenement draait in eerste instantie toch om het elkaar ontmoeten, ervaringen delen of ideeën uitwisselen in verband met de nieuwste technologieën. Wie erbij wil zijn, dient zich vooraf te registreren op de website van het evenement: de bezoekersbadge geeft toegang tot alle onderdelen van het event en uiteraard ook de free catering. De toegang is gratis voor alle professionals uit de industrie, mits ze zich online aanmelden.
Prototyping 2018 vindt plaats in hal 6 van de Kortrijk Xpo en is woensdag 7 november geopend van 13.00 tot 20.00 uur (netwerkborrel vanaf 18.30 uur). Op donderdag 8 november is het evenement te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur.

Website Prototyping 2018

Comments are closed.