Installatiebedrijf Unica maakt inhaalslag met BIM

9 augustus 2017

Als het over BIM gaat, vervult de bouwsector van oudsher een voorlopersrol. Binnen de installatiebranche is Building Information Modeling over het algemeen nog niet zo ver doorgevoerd. “In dat opzicht loopt de installatiebranche jaren achter op de bouw”, beaamt informatiemanager Gerwin Korpershoek van installatiebedrijf Unica, die het als een belangrijke missie ziet om het BIMproces voor zijn medewerkers te optimaliseren

Door Jean van Pol

Begin 2016 trad Korpershoek in dienst bij Unica. Daarvoor werkte hij jarenlang als BIM-innovatiemanager bij ingenieursbureau IOB. Daardoor kan hij als geen ander beide sectoren vergelijken. “In de installatiebranche voeren nog vaak traditionele processen de boventoon. Qua BIM heerst in de installatiebranche een compleet andere denkwereld. In de bouw- en constructiewereld wordt veel met losse bouwkundige elementen gewerkt, zoals wanden, kozijnen en deuren. Maar in de installatiebranche is dat not done, want daar wordt met complete systemen gewerkt. Afgezien daarvan is de complexiteit van die installatiesystemen vaak groot. Zo moeten installaties vaak onder afschot worden gemodelleerd. Daardoor is het werken met een programma als Autodesk Revit in de installatiebranche complexer dan in de bouw. Een goed voorbeeld daarvan is het modelleren van flexibele leidingen die in onze branche veel worden toegepast. Welnu, in de standaardversie van Revit is het bijna ondoenlijk om zo’n flexibele leiding te modelleren. Daarom heeft Stabiplan daarvoor een speciale tool ontwikkeld.”

Verduurzamen
Volgens Korpershoek zal juist in de installatiebranche het belang van een optimaal BIM-proces alleen maar groter worden. “Aan gebouwen worden steeds meer functionele eisen gesteld en de nadruk komt daarbij steeds meer te liggen op zaken als klimaatbeheersing en domotica (BIG-data en IoT). Dat proces van verduurzamen van gebouwen gaat hand in hand met complexe installaties die allemaal moeten worden gemodelleerd. Daarvoor ben ik altijd bezig met het zoeken naar tools die het leven van mijn medewerkers maken. Op dit moment maken wij bij Unica bijvoorbeeld gebruik van Navisworks, maar uitsluitend als viewer. Om de mogelijkheden van dit programma uit te breiden, gaat ICN Solutions in ’s-Hertogenbosch onze medewerkers trainen in het gebruik van een standaard template, zodat zij straks op een eenduidige manier met Navisworks kunnen werken en iedereen feilloos zijn eigen onderdelen kan terugvinden in het model.”

Content
Als grootste uitdaging in de BIM-wereld noemt Korpershoek hoe de bouwsector er gezamenlijk voor kan zorgen dat projectinformatie optimaal wordt uitgewisseld. Het toverwoord daarbij is volgens hem ‘content’. “In de installatiebranche is er behoefte aan één centrale bibliotheek met eenduidige content. Afgezien van MEPcontent.eu van Stabicad, de bibliotheek voor MEP-engineers, ontbreekt het in onze branche nog aan voldoende goede content, gebaseerd op fabrikanteninput. Wel zijn er diverse initiatieven om dat voor alle modelleerpakketten beter voor elkaar te krijgen, waaronder de UOB (Uniforme Objecten Bibliotheek) die zich richt op het eenduidig vastleggen van parameters zodat fabrikanten op uniforme wijze content kunnen aanleveren aan de bouwbranche die direct te gebruiken is in ieder BIM-proces. Dergelijke content is essentieel om een probleemloze data-uitwisseling in de installatiebranche realiteit te maken.”

 

Een luchtbehandelingsinstallatie van Unica.

Website Unica

Website ICN Solutions

Comments are closed.