“Inzicht in elkaars werk is essentieel”

9 januari 2017

BIM is een manier van samenwerken die is gebaseerd op transparantie en vertrouwen. De kunst is om dat ook in de praktijk te brengen. Een schoolvoorbeeld van zo’n succesvolle ketensamenwerking is de nieuwbouw en verbouw van winkelcentrum Makado in het Limburgse Beek. Voor N Architecten uit Maastricht is dit een van de eerste grootschalige projecten die volledig in BIM worden uitgevoerd.

 

Door Jean van Pol

Makado in Beek, al meer dan veertig jaar het grootste overdekte winkelcentrum van Limburg, was hard toe aan een opknapbeurt. Daarom besloot opdrachtgever Syntrus Achmea Vastgoed tot een grondige nieuwbouw en verbouwing. Er komt circa 7.500 vierkante meter aan winkels en horeca bij en daarnaast wordt de winkelpassage intern verbouwd. De uitbreiding, die in 2015 is gestart en in 2017 helemaal klaar zal zijn, wordt volledig uitgevoerd in BIM. “Om te leren werken met Revit, hebben wij cursussen gevolgd bij ICN Solutions”, zeggen projectleider Arnold Riga en modelleur Ralph Stevens van N Architecten. “Ook hebben wij diverse Autodesk Building Design Suites aangeschaft, dit in combinatie met de Autodesk Revit-applicatie 3B.”

BIM-manager

Om de betrokken bouwpartners te begeleiden bij het werken met Revit en het opzetten van een BIM-model, schakelde de opdrachtgever in de aanbestedingsfase een BIM-manager in, in de vorm van Root uit Amersfoort. “Daarbij werden de afzonderlijke modellen van de constructeur, de installateur en die van ons als architect samengevoegd tot één BIM-model. Door het samenvoegen van 3D-modellen kunnen we clashes in het bouwproces vroegtijdig opsporen. Op deze manier verminderen de faalkosten in de uitvoering.”

uitbreiding-winkelcentrum

Randvoorwaarden

Gaandeweg het bouwproces werden steeds meer partijen bij het BIM-model betrokken. In opdracht van aannemer Smeets Bouw werd het model verder uitgewerkt tot uitvoeringsniveau. “Dankzij de inbreng van de diverse bouwpartners werd het BIM-model steeds gedetailleerder”, verduidelijken Riga en Stevens. “Als wij bijvoorbeeld een trap modelleren, hebben wij daarbij een bepaald beeld voor ogen. Wij modelleren de esthetische randvoorwaarden waarbinnen de aannemer en trappenleverancier het model verder technisch uitwerken. Vervolgens wordt de nieuwe productietekening van de onderaannemer in het totale BIM-model geplaatst, dat op die manier steeds concreter gestalte krijgt. Door in één gezamenlijk BIM-model te werken, beschikken alle partners in de bouwkolom altijd over dezelfde informatie en kan gemakkelijk en duidelijke terugkoppeling plaatsvinden. Inzicht in elkaars werk is essentieel.”

Praktijkervaring telt

Bij het werken met Autodesk Revit lopen volgens Riga en Stevens theorie en praktijk soms uiteen. “Zo leer je bij een Revit-training om een spouwmuur als één geheel te modelleren. Maar een aannemer kan daar in de praktijk niet zo veel mee, omdat hij uit zo’n standaard getekende spouwwand zijn hoeveelheden niet kan halen. Daarom is het beter om een spouwmuur op te knippen in losse elementen (namelijk binnen- en buitenspouwblad en isolatie), zodat de aannemer ‘as built’ de situatie kan vastleggen. Dit specifieke voorbeeld toont aan hoe belangrijk praktijkervaring is voor een soepel BIM-proces.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.n-architecten.nl en www.icn-solutions.nl.

Dit artikel is eerder verschenen in CAD-Magazine nr. 7-2016.

 

 

Comments are closed.