J.P. van Eesteren bouwt aan skyline Amsterdam

10 november 2016

TBI-onderneming J.P. van Eesteren is gestart aan het opgaand werk van de Amstel Tower. De woon- en hoteltoren wordt gebouwd in opdracht van Provast. Door gebruik te maken van een tunnelbekisting kan de bouwer een volledige casco verdieping per week realiseren. Het hotel, de onderste zes lagen, bestaat straks uit betonnen wanden die in het werk worden gestort en breedplaatvloeren. De hoogste woon- en hoteltoren binnen de ring van Amsterdam verrijst pal naast het Amstelstation en biedt plaats aan 192 huurwoningen en 7.500 vierkante meter hoteloppervlak (186 hotelkamers). Daarnaast omvat het project een parkeergarage voor 171 auto’s. Eind december 2017 rondt J.P. van Eesteren de werkzaamheden aan de 100 meter hoge toren af.

Amstel TowerVanaf de zevende verdieping wordt het gedeelte van de woontoren met een stalen tunnelbekisting opgebouwd. De bouwer vlecht de verdiepingsvloeren van de Amstel Tower op locatie voor, in een mal met daarin verwerkt de installaties. Vervolgens hijst de torenkraan dit naar boven, op de verdiepingen. Zo zijn er minder mensen op hoogte nodig, wat resulteert in meer werkruimte en een veiligere werkomgeving voor de tunnelploeg, installateurs en vlechters. Het woontorengedeelte groeit op deze manier met één verdieping per week.

Fundering

Voor de fundering van de woon- en hoteltoren maakte J.P. van Eesteren gebruik van 213 geschakelde prefab betonpalen van in totaal 52 meter lang. De palen zijn geheid naar de derde zandlaag om het draagvermogen van de fundering te optimaliseren. Op maaiveldhoogte staan de palen 30 centimeter uit elkaar. In overleg met ingenieursbureau IMd heeft J.P. van Eesteren gekozen voor een systeem zonder damwandkuip of bemaling, wat een aanzienlijke kostenbesparing opleverde. Direct naast de Amstel Tower legt J.P. van Eesteren een ondergrondse parkeergarage aan. De fundering van de parkeergarage staat los van de woon- en hoteltoren. De parkeergarage wordt op staal gefundeerd. Op advies van J.P. van Eesteren is besloten de parkeergarage niet te onderheien. Deze slimme oplossing resulteerde in een kostenbesparing en zorgde bovendien voor significant minder heioverlast voor de omgeving.

Amstel TowerOver Amstel Tower

Pal naast het Amstelstation verrijst in opdracht van Provast de hoogste woon- en hoteltoren van Amsterdam binnen de ring. De 100 meter hoge toren valt op door zijn slanke vorm en zorgvuldige detaillering. Naast een hotel van 7.500 vierkante meter bestaat het gebouw uit 192 huurwoningen in voornamelijk het middensegment. De appartementen krijgen raampartijen van vloer tot plafond voor een spectaculair uitzicht over de stad. Het ontwerp van de toren is van Powerhouse Company, de constructeur is IMd. De werkzaamheden aan de Amstel Tower zijn in januari 2016 gestart en worden in december 2017 afgerond.

Website J.P. van Eesteren

 

 

Comments are closed.