Leenders Architecten zet in op PIM

25 oktober 2016

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid data bij bouwprojecten explosief toegenomen. Voor het beheren en snel toegang hebben tot al die data is een Project Informatie Management (PIM)-systeem zoals Newforma een bruikbare oplossing. Ook Leenders Architecten maakt hiervan gebruik.


Door Jean van Pol

Bij hedendaagse bouwprojecten is de hoeveelheid en verscheidenheid aan projectinformatie dermate groot dat er in een organisatie al snel ‘informatie-eilandjes’ ontstaan. In 2015 besloot Leenders Architecten daarom tot de aanschaf van Newforma bij Druchtman & Partners, onderdeel van de ICN Group. “Voorheen werden alle project-e-mails bewaard in allerlei verschillende Outlook-mappen van individuele medewerkers. Maar het grote voordeel van Newforma is dat de projectinformatie niet langer is verspreid over het hele netwerk, maar dat alle e-mails met de daaraan gekoppelde projectinformatie centraal op één plek staan. Daardoor kun je al die gegevens snel en eenvoudig terugvinden en hoef je minder te zoeken”, zegt systeembeheerder en BIM-specialist René Bronstijn van het Veghelse architectenbureau. “Ook kunnen wij dankzij dit PIM-systeem precies bijhouden wie, wanneer welke digitale informatie heeft verstuurd en wanneer een klant die informatie heeft gedownload.”

Het nieuwe hoofdkantoor van Vanderlande Industries aan de A50 in Veghel werd door Leenders Architecten volledig in BIM uitgewerkt. Afbeelding van Leenders Architecten & Ingenieurs.

Het nieuwe hoofdkantoor van Vanderlande Industries aan de A50 in Veghel werd door Leenders Architecten volledig in BIM uitgewerkt. Afbeelding van Leenders Architecten & Ingenieurs.

 Beveiligde webportal

Het PIM-systeem vereenvoudigt niet alleen de informatie-uitwisseling in het bedrijf, maar ook met externe teamleden die zelf niet over Newforma beschikken. Dat laatste doet Leenders Architecten met Newforma Info Exchange. “Dit is een beveiligde webportal waarmee het ook mogelijk is om grote bestanden aan je e-mail toe te voegen. In tegenstelling tot programma’s als WeTransfer of Dropbox komt de informatie niet in de cloud terecht. Daardoor is de informatie veel beter beveiligd”, verduidelijkt Bronstijn. Aangezien project-e-mails de grootste informatiestroom tussen projectpartners vormen, maakt Leenders Architecten ook gebruik van de Newforma Project Email app. “Hiermee heeft ook iedereen die onderweg is op zijn smartphone of tablet altijd toegang tot alle gewenste projectinformatie.”

Gelinkte modellen

Voorafgaande aan het PIM-systeem stapte Leenders Architecten in 2012 al over van het werken in 2D naar 3D. Bronstijn: “Tot die tijd tekenden we onze projecten in AutoCAD Architecture. Maar omdat wij ons graag meer wilden gaan toeleggen op 3D en BIM, hebben wij destijds een aantal Autodesk Building Design Suites met Revit aangeschaft.” Vaak wordt het werken in 3D in één adem genoemd met BIM, maar Bronstijn plaatst daar een kanttekening bij: “Wij BIMmen weliswaar met externe partners zoals constructeurs en installateurs, maar wij zijn nog niet zover dat wij daadwerkelijk in één en hetzelfde 3D-gebouwmodel werken. Bij ons werkt iedere partner met zijn eigen aspectmodel; deze worden wel aan elkaar gelinkt. Dit geeft zicht op het werk van de ander en biedt de mogelijkheid tot clash-detectie.” De conclusie luidt dat ook bij het werken met gelinkte modellen de grote voordelen van een BIM-model overeind blijven, namelijk sneller, efficiënter en dus goedkoper werken.

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.leendersarchitecten.nl, www.druchtman.nl, www.newforma.nl en www.icn-solutions.nl.

 

 

Comments are closed.