Leerboek en naslagwerk Inventor 2017

17 oktober 2016

Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege zijn nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor, Computer Ondersteunend Ontwerpen’ uitgegeven. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl, waarbij de auteur veel gebruikmaakt van voorbeelden en illustraties. Stap voor stap komen alle onderwerpen aan bod. De teksten en tekennormen zijn van Nederlandse oorsprong. Het boek hanteert dan ook Nederlandse tekennormen. De Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index.

De beginnende gebruiker van Inventor kan goed met het boek uit de voeten door de combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat veel afbeeldingen. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals: frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen. Er zijn ook speciale hoofdstukken over kunststoffen en vrijvorm modelleren. Een expert in werktuigbouwkundig ontwerpen zal dit boek ook als een nuttig leer- en naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodelleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten worden onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, parameterstudies en optimalisatie zijn ook terug te vinden.

Topdown-ontwerpmethodiek

Het bijzondere van Inventor is, dat het gericht is op de functie van het ontwerp en niet, zoals bij de Solid Modelers van de eerste generatie, op het modelleren alleen. Zo schetst de gebruiker met Inventor een aantal hartlijnen en verandert hij deze schets met een druk op de knop naar een frame, een stangenmechaniek of een constructie van plaatwerk. De uitwerking naar uitslagen, zaag- of snijtekeningen wordt door het programma gedaan. Veel vergelijkbare programma's bieden alleen functionaliteit om een ruimtelijk model op te bouwen. Deze Topdown-ontwerpmethodiek van Inventor is door het hele boek verwerkt. De verschillende modelleringstechnieken zijn terug te vinden bij hoofdstukken over kunststoffen, frames, plaatwerk en in de meer algemene hoofdstukken.

Modellerings- en ontwerptechnieken

Inventor ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kan de gebruiker met de Design Accelerator snel een mechaniek van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze daarna weer omzetten naar een stangenmechaniek. Ook is het mogelijk om een ontwerp door te rekenen en deze via een parameterstudie of generatief ontwerp te optimaliseren. Het methodisch ontwerpen, de Design Accelerator, Content Center, Eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken zoals het generatief ontwerpen (Shape generator) worden allemaal in het boek behandeld.
TEC/CAD College biedt online support voor het boek in de vorm van tientallen
instructiefilmpjes die oefeningen uit het boek demonstreren. Daarnaast kan de lezer de opgedane kennis toetsen via de CADCollege Tools.

inventor2017-bNegen delen

Inventor 2017, Computer Ondersteund Ontwerpen, van ir. R. Boeklagen heeft ISBN 978-94-92250-10-0 en is opgebouwd uit negen delen en bevat in totaal 1824 pagina’s. Het hoofdstuk Inventor in Vogelvlucht en Projecten, Schets, 3D Vorm, 2D Tekening, Samenstellingen, Uitwisseling, Plaatwerk, Ontwerpen met onder andere iLogic, Eindige Elementen berekeningen en dynamische simulaties, Diversen als Inventor Studio, Vault, Pointcloud, 3D printen en CAM en de Installatie.
Nieuw is het deel Uitwisseling. Daarin wordt beschreven hoe met 3D pdf, SolidWorks en Step-bestanden om te gaan. Alle hoofdstukken zijn aangepast aan de nieuwe functionaliteit en nieuwe mogelijkheden van Inventor. Het boek is rechtstreeks te bestellen bij TEC, www.cadcollege.nl/boeken en is ook in de boekhandel verkrijgbaar.

Op verzoek van het middelbaar en technisch onderwijs is er ook een verkorte
uitgave leverbaar: Basisboek Inventor 2017 van R. Boeklagen, ISBN 978-94-
92250-09-4. Het leert de student alle grondbeginselen van het 3D-ontwerpen in
de werktuigbouwkunde en bevat 528 pagina’s en 1000 afbeeldingen.

 

Comments are closed.