Meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland voltooid

9 oktober 2018

J.P. van Eesteren heeft het nieuwe kantoor voor de ruim 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) opgeleverd. Binnen dit project is een langdurig leegstaand pand in Amsterdam getransformeerd tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. Het kantoor, naar een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel, heeft een groot aantal duurzame bouwkundige innovaties om het gebouw energie- en waterneutraal te maken.

Het pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam heeft het hoogst haalbare duurzaamheidslabel gekregen: BREEAM Outstanding. Om te voldoen aan dit duurzaamheidscertificaat, moest niet alleen worden gekeken naar de duurzaamheidsaspecten in het ontwerp, maar ook naar zaken als de toepassing van gerecyclede materialen en duurzame keuzes in het bouwproces. Zo is tijdens het gehele proces de CO2-uitstoot gemeten van alle onderdelen, inclusief de logistieke keten. Ook was er veel aandacht voor het voorkomen van overlast voor de buurt. Daarnaast is ook de BREEAM Excellent certificering voor het eerder ingezette sloop-traject behaald. Een uniek kenmerk van dit project, want duurzaam slopen wordt (nog) bijna niet toegepast.

Fotografie: Jasper Juinen

 

Marco Peppel, directeur J.P. van Eesteren: “Het Goede Doelen Loterijen-project is voor ons echt een lot uit de loterij. Het heeft ons uitgedaagd steeds nieuwe manieren te vinden om onderdelen van het hele bouwproces te verduurzamen. Het project sluit daarmee geheel aan bij de werkwijze van JP: duurzaam en circulair bouwen om gebouwen slimmer te maken. Duurzaam bouwen kun je vanzelfsprekend niet alleen. Binnen dit project maakten we gebruik van gespecialiseerde partijen, die allen aan de hoge duurzaamheidsnormen voldoen. Deze samenwerkingen én de samenwerking met de opdrachtgever waren een groot succes, zoals het resultaat ook laat zien.”

Duurzaam bouwkundige innovaties
Om te voldoen aan het BREEAM Outstanding certificaat, zijn er allerlei duurzame innovaties toegepast op en onder het dak. Het nieuwe kantoor kent een glasgevel en een bijzonder bladerdak. Dit dak verzamelt niet alleen het regenwater voor gebruik in het pand, maar bevat ook hoog rendement zonnepanelen. Daarnaast heeft het gebouw de energieopwekkende ramen PowerWindows van start-up PHYSEE en bestaat een deel van het isolatiemateriaal uit schimmels, naar een uitvinding van Eben Bayer. Zowel PHYSEE als Bayer zijn winnaars van de Postcode Lottery Green Challenge.

Binnenkort betrekken de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen hun nieuwe werkplek.

Boudewijn Poelmann (directievoorzitter) ontvangt de sleutel van het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen uit handen van Erik Schipper (projectmanager J.P. van Eesteren).

Website J.P. van Eesteren

Website TBI

Comments are closed.