“Modelleren alsof je een maquette maakt”

29 augustus 2017

In de huidige bouwbranche draait alles om snel en efficiënt werken. 3D CAD-software is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Dat is ook de ervaring van Storimans Wijffels Architecten uit Tilburg. “Het geeft een grote snelheid van modelleren en je hebt meteen inzicht in een gebouw”, zegt architect Hans Wijffels.

 

Door Jean van Pol

In 2014 nam Storimans Wijffels Architecten deel in één van de drie consortiums voor de herontwikkeling van de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot een modern rijkskantoor. “Dit PPS (Publiek-Private Samenwerking)-project hebben wij aangegrepen om met Autodesk Revit te gaan werken en te gaan 3D-modelleren en BIMmen, in eerste instantie met een Revit LT-licentie van ICN Solutions”, zegt Hans Wijffels. “Bij dergelijke PPS-projecten zie je namelijk steeds meer dat het gebruik van 3D CAD-software een selectiecriterium is bij opdrachtgevers.”

Ideeën overdragen

Nu, drie jaar later, is het werken in 3D bij het Tilburgs architectenbureau niet meer weg te denken. Hans Wijffels verduidelijkt waarom: “Als architect streven we er altijd naar om de ideeën overdrachtelijk te maken voor alle projectpartners. Welnu, met Revit is in korte tijd een 3D-model op te zetten. Vanuit dit model zijn meteen doorsnedes en aanzichten te genereren. Bij een 3D-model tekent en modelleert de ontwerper in feite alsof hij een maquette maakt. Daardoor is een gebouw voor een opdrachtgever al in een vroeg stadium ruimtelijk inzichtelijk maken. Van meet af aan werken we als architectenbureau samen met onze bouwpartners aan één object. Daardoor hoeven er ook niet meer, zoals vroeger, allemaal aparte tekeningen te worden gemaakt. In het 3D-model hoeft een bouwkundig element, zoals bijvoorbeeld een wand, maar één keer te worden getekend.”

3D CAD-software

Een rendering van islamitische basisschool Kronehoef in Eindhoven, een BIM-project van Storimans Wijffels Architecten.

Integratie modellen

Tot de actuele BIM-projecten van Storimans Wijffels Architecten behoren de islamitische basisschool Kronehoef in Eindhoven en Gezondheidscentrum Ginneken in Breda. “Een groot voordeel van een BIM-model is ook de integratie van ons eigen bouwkundig model met dat van de constructeur en installatieadviseur”, zegt Wijffels. “Met constructeurs lukt dat overigens al heel goed, maar installatieadviseurs zijn over het algemeen nog niet zo ver met BIM. In de praktijk bieden Revit-bestanden van installateurs vaak nog onvoldoende inzicht; daarom is het meestal nog nodig om van hen PDF-bestanden op te vragen.”

Verwachtingspatroon

Hoewel BIM de toekomst is, wijst Wijffels ook op een mogelijke valkuil. “Bij BIM wordt al in een vroeg stadium van het bouwproces veel informatie in het model gestopt. Daardoor bewandelt de ontwerper niet, zoals voorheen, de geleidelijke weg van een abstract naar een uitgewerkt model. De grenzen tussen de traditionele fasen in het bouwproces, van Voorlopig Ontwerp naar uitvoering, vervagen daardoor. Het lijkt alsof er meteen al een compleet gebouw is, maar dat is gevaarlijke schijn. In die prille ontwerpfase moet het model immers nog grotendeels worden ingevuld, want andere projectpartners zoals de constructeur en de installatieadviseur komen pas in een latere fase in beeld. Daardoor bestaat het gevaar dat er voor de opdrachtgever een te hoog verwachtingspatroon wordt gecreëerd en dat is uiteraard zeer onwenselijk.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.swarchitecten.nl en www.icn-solutions.nl.

Comments are closed.