Muller Bouw verhoogt efficiency met BIM

10 juli 2018

“Met een paar klikjes alle informatie over bouwkundig element”

Al sinds jaren wordt BIM gezien als de volgende stap in de professionalisering van de bouwkolom. Een van de bedrijven die deze stap inmiddels heeft gemaakt, is Muller Bouw uit Oss. Sinds twee jaar werkt dit bouwbedrijf al zijn woningbouwprojecten uit in een digitaal 3D-model, met een efficiënter verloop van het bouwproces als resultaat.

 

Door Jean van Pol

Zo’n twee jaar geleden werd Dorien van Zweeden, die toen net klaar was met haar studie HTS Bouwkunde, aangenomen als werkvoorbereider bij Muller Bouw. “Omdat het bedrijf net in die tijd met ondersteuning van ICN Solutions was begonnen met Autodesk Revit zochten ze iemand die al wat ervaring had met dat programma”, zegt Van Zweeden. “Ik viel zogezegd met mijn neus in de boter, want ik mocht meteen het allereerste BIM-project van Muller Bouw doen. Bij dit eerste project zijn wij met alle betrokken bouwpartners − zoals de architect, onderaannemers en de installateur − daadwerkelijk rondom tafel gaan zitten; ook om elkaar eerst eens goed te leren kennen. Maar inmiddels zijn die fysieke bijeenkomsten niet meer nodig en hebben wij als bouwbedrijf de volledige regie over onze BIM-projecten. Eventuele opmerkingen geven wij via e-mail of de cloud door, waarna onze bouwpartners de aanpassingen alleen nog maar hoeven uit te voeren.”

Meer- en minderwerk

Doorgaans krijgt Muller Bouw van de architect of opdrachtgever het complete bouwontwerp in 2D aangeleverd. “Vervolgens zetten wij het ontwerp met behulp van Revit om in een 3D-model”, verduidelijkt Van Zweeden. “Daarbij modelleren wij in twee fases: de bestaande situatie en de nieuwe situatie. De bestaande situatie is het oorspronkelijke BIM-model waarop wij altijd kunnen terugvallen, bijvoorbeeld voor het maken van een begroting. De nieuwe situatie is het BIM-model waarin ook het meer- en minderwerk is verwerkt, zoals een uitbouw, extra binnendeuren of een extra wandje. Laatstgenoemd BIM-model gebruiken wij ook voor de clash-controle en als basis voor onze werktekeningen met doorsnedes, plattegronden en gevelaanzichten zoals die zijn bestemd voor de uitvoering van de bouw.”

bouwproces

Eigenschappen van bouwelementen, zoals de afmetingen, het materiaal of de draairichting van een deur, zijn in een BIM-model veel beter zichtbaar dan op een 2D-tekening.

Automatische uittrekstaten

Ook ná de fase van werkvoorbereiding en de clash-controle door de gezamenlijke bouwpartners zegt Van Zweeden nog veel baat te hebben bij het BIM-model. “Op het 3D-model is alles veel inzichtelijker; je kunt als het ware door een gebouw heenlopen. Als je het complete digitale 3D-model naar de uitvoerder op de bouw stuurt, kan hij goed vergelijken of dat klopt met zijn eigen traditionele bouwtekeningen op papier. Ook eigenschappen van bouwelementen, zoals de afmetingen, het materiaal of draairichting van een deur of de kleurstelling van een wand zijn in een BIM-model veel beter zichtbaar dan op een 2D-tekening. Een ander groot voordeel van BIM is dat je automatisch hoeveelheden uit het model kunt halen en uittrekstaten kunt maken; dat kan in 2D niet. Met slechts een paar klikken heb je een lijstje met alle bouwkundige informatie over een bouwkundig element. Als een opdrachtgever bijvoorbeeld een ander type vensterbank wil, kun je dit in de uittrekstaat aanpassen en wijzigt dit automatisch ook in het model.”

Kozijnenfabriek

Muller Bouw beschikt tevens over een eigen kozijnenfabriek. “Onze kozijnen werken wij ook volledig uit in Revit”, vervolgt Van Zweeden. “Maar om de machines in onze werkplaats te kunnen aansturen, worden die 3D-bestanden met behulp van een speciaal programma eerst in 2D-werktekeningen omgezet. In de toekomst willen we toe naar de situatie dat de kozijnen vanuit de Revit-bibliotheek rechtstreeks door de machines in de werkplaats kunnen worden ingelezen. Daardoor zal het productieproces van de kozijnen nóg efficiënter worden, maar zover zijn wij momenteel nog niet.”

Revit-training bij ICN Solutions

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BIM, volgde Van Zweeden samen met drie andere werkvoorbereiders van Muller Bouw diverse cursussen bij ICN Solutions, waaronder de Basiscursus Revit, Revit Family Training en Revit Scheduled-hoeveelheden-uittrekstaten. Op het programma stond ook een cursus 3B, de Autodesk Revit-applicatie van ICN Solutions die Muller Bouw in de komende jaren méér wil gaan gebruiken. Daarnaast volgden enkele stagiaires van het bouwbedrijf uit Oss de Basiscursus Revit.

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie de Muller Bouw-website en de ICN Solutions-website.

Comments are closed.