Multi-Body Features en Boolean schroefdraad

3 februari 2017

In dit artikel uitleg over twee nieuwe ST9-methoden om montagegaten en sparingen te maken. Beide zijn functies voor de werktuigbouwer om snel en met minder kans op fouten tot een eindresultaat te komen.


Door Jaap Dubbelaar

Het werken met meerdere solids in één part-file wordt Multi Body Modeling (MBM) genoemd. Deze methode is geen alternatief voor het werken met een samenstelling, maar een speciale aanpak voor de wat complexere modellen. Een methode waarbij de ontwerper bijvoorbeeld met de eindvorm start en deze naderhand in onderdelen opdeelt omdat vanuit het geheel veel beter de deelvlakken kunnen worden bepaald. Vervolgens worden de delen, de Bodies, in detail uitgewerkt om uiteindelijk te worden weggeschreven als parts die weer worden samengevoegd in een samenstelling. Een andere toepassing van MBM betreft modellen die bestaan uit delen, waarbij de delen aan elkaar worden gelast waarna het resultaat als één mono-onderdeel wordt gezien. Ook kunnen verschillende bewerkingsstappen in verschillende Bodies worden vastgelegd.

Multi Body Modeling

Met een Cutout en een Round worden hier meerdere solids van een Multi Body-model in één bewerking aangepast.

Multi-Body Features

Vanaf Solid Edge ST9 kunnen bij het werken met MBM de meeste bewerkingen in één keer op meerder Bodies tegelijkertijd worden uitgevoerd. Dit betreft de features Cutout, Rounds, Chamfers, Holes en Patterns. Bij het maken van bijvoorbeeld een uitsparing met een Cutout is in de Extend-stap een keuze te maken tussen de Active Body of Selected Bodies. De laatste is de default en alle Bodies die door de bewerking worden bereikt, lichten op. Met Ctrl-select kunnen vervolgens meer of minder Bodies worden geselecteerd, waarna de sparing in alle geselecteerde solids in één keer wordt aangebracht.
Bij de Round en Chamfer-features, die geen extend-stap hebben, kunnen ribben van meerdere Bodies in één bewerking worden gekozen. Dit in tegenstelling tot voorgaande Solid Edge-versies waarin alleen de geactiveerde Body te bewerken was.

Multi Body Modeling

Met een Cutout en een Round worden hier meerdere solids van een Multi Body-model in één bewerking aangepast.

Boolean schroefdraad

Een hele mooie manier om montagegaten van onderdelen met de correcte maat op de correcte plek te krijgen, is het gebruik van de Boolean Subtract-functie in de samenstelling. Zo kunnen onderdelen binnen de samenstelling (de Tool-parts) worden gebruikt om de uitsparingen en gaten te definiëren in andere onderdelen (de Target-parts). De geometrie van het ene model is hierbij het gereedschap om materiaal weg te nemen in het andere. In ST9 is de Subtract uitgebreid met een aantal opties, zoals het direct aanbrengen van inwendig schroefdraad indien het Tool-part uitwendige draad heeft. Als resultaat ontstaan echt parametrische Hole Features die dus ook gewijzigd kunnen worden door de Hole-parameters te wijzigen, zoals gat-type en diepte. Ook de ontwerpers kiezen voor gaten zonder schroefdraad die één maat groter zijn dan de bout die erdoorheen moet.
Zowel voor de Tools als voor de Targets kunnen meerdere modellen in één bewerking worden gekozen. De nieuwe functionaliteit is zowel in de Ordered als de Synchronous modelleermethode beschikbaar. Werkend in Ordered is de optie Maintain Links beschikbaar voor associativiteit tussen de Tools en de Targets.

Jaap Dubbelaar is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Aanvullende informatie over Solid Edge is te vinden op www.solidedge.com en www.solidedge.nl.

Comments are closed.