Column: Negeren of accepteren?

2 maart 2016

Terwijl ik dit schrijf gaan de laatste dagen voorbij van de ‘perpetual’ Autodesk-licenties. Als u dit leest kunt u geen eeuwigdurende softwarelicenties van Autodesk’s losse producten meer aanschaffen. Geen losse AutoCAD, geen losse Inventor en geen losse Revit. Tot augustus van dit jaar kunt u nu alleen nog maar Suites kopen. En daarna? Daarna is het over. Dan kunt u alleen nog maar Desktop Subscriptions kopen.

Dit is ongeveer het mantra geweest van het afgelopen jaar voor de ‘Value Added Resellers’ van Autodesk. Hier ging ongeveer alle Autodesk-communicatie over. Dit was hét belangrijkste nieuws van het afgelopen jaar. Toch?

Wanneer wij vervolgens bij een van uw collega’s op visite waren, dan bleek dat nieuws niet zo heel belangrijk te zijn. Er gaat wat veranderen met de Autodesk Subscriptions, zegt u? O, interessant, kunt u daar wat meer over vertellen! Wanneer wij dan het verhaal uitlegden waren de meeste reacties meestal wat gematigd. En dan druk ik mij positief uit.

Het feit dat de Autodesk-software van een eeuwigdurende werkende versie verandert naar een tijdgebonden pakket, wordt door de meeste mensen als een feit geaccepteerd. Dat onze hele industrie opschuift naar een ‘pay-as-you-go’- of ‘software-as-a-service’-model lijkt weinig indruk te maken.

Het lijkt een beetje op een GTST-drama, als je niet kijkt dan is het ook geen drama. Ik vraag mij persoonlijk af of dat in dit geval ook klopt. Accepteren wij deze veranderingen of staan wij er nog niet bij stil? Wat dat betreft gaat het nog een interessant jaar worden.

Rob Oud
CAD & Company
Website CAD & Company

 

Lees hier de vorige column van Rob Oud

Comments are closed.