Nieuw in Allplan 2018

21 november 2017

Allplan 2018 biedt verschillende nieuwe functionaliteiten, zoals efficiëntere samenwerking en Bimplus-functionaliteiten. Daarnaast wordt de Parasolid Modeling-kernel steeds verder geïntegreerd in Allplan, wat resulteert in een aantal nieuwe modelleerfuncties. Verder is er een nieuwe functie voor de wapening bijgekomen die het mogelijk maakt om dubbelgekromde vormen efficiënt te wapenen. Gebruikers kunnen nu niet alleen de complexe betonvormen aanmaken in Allplan, maar ook een 3D-wapeningsmodel erbij genereren.

 

Door Sander Poelen

Dubbelgekromde objecten zijn eenvoudig te wapenen met de functie ‘Variabele verlegging langs paden’.

Er zijn in Allplan 2018 ook ontwikkelingen te melden op het gebied van samenwerking. De belangrijkste nieuwe feature is ‘Allplan Share’ waarmee gebruikers de Allplan-projecten centraal in de Cloud opslaan en bewerken. De Cloud-omgeving hiervoor is Bimplus die zelf ook een grondige update heeft gekregen. De nieuwe functies in Bimplus faciliteren het databeheer van BIM-projecten.

Complexe betonvormen

In navolging van de introductie van de functie ‘Verleg staven langs pad’ in Allplan 2017, is er nu een nieuwe functie toegevoegd, namelijk ‘Variabele verlegging langs paden’. In tegenstelling tot ‘Verleg staven langs pad’ gebruikt de nieuwe tool meerdere sneden en gekromde paden om de buigvorm en verlegging te bepalen. Het 3D-wapeningsmodel is, net als andere wapening, gemodelleerd met andere Allplan-functies die praktisch toepasbaar zijn in buigcentrales. De workflow is als volgt: gebruikers maken snede(n) van het element om de buigvorm(en) erin te definiëren. Vervolgens gebruiken ze de randen van de betonvorm als pad. Het is ook mogelijk om met splines additionele paden aan te maken, in de functie eerst de sneden en dan de paden te selecteren. Daarna verschijnt de preview en zijn in het palette de verschillende parameters in te stellen, zoals de tussenafstanden, verdraaiing en laslengtes.

Allplan Share

Allplan 2018 bevordert de samenwerking tussen de gebruikers in ‘Allplan-projecten’, ongeacht hun locatie. De gebruikers bewaren de projectdata op Bimplus en niet meer op hun lokale servers. Allplan Share is een Cloudoplossing en eenvoudig in te stellen in Bimplus waardoor de klant geen ICT-structuur hoeft te onderhouden. Daarnaast heeft iedere aangesloten Allplan- en Bimplus-gebruiker altijd toegang tot de meest actuele projectdata. Teamleden die niet beschikken over Allplan, kunnen het model direct bekijken in de ‘Bimplus viewer’.

Samenwerken met Allplan Share.

Bimplus

De update in Bimplus biedt verschillende nieuwe functionaliteiten. Bimplus faciliteert ‘Allplan Share’, waardoor de gebruikers hiërarchische objectstructuren aanmaken en ieder teamlid zelf attributen aan objecten koppelt. Hiervoor is geen kennis van modelleersoftware vereist. Daarnaast kunnen de gebruikers deze attributen via een Bimplus Excel plug-in direct in Excel uploaden, de data aanpassen en weer aan het model koppelen.
SCIA Engineer heeft nu ook een optie om data rechtstreeks naar Bimplus te versturen, inclusief het ‘taskboard’. Dit maakt het mogelijk om taken uit te wisselen tussen Allplan en SCIA Engineer. Wanneer een gebruiker in Allplan klikt op een taak die in SCIA Engineer is aangemaakt, verplaatst het camerastandpunt zich naar dezelfde positie als in SCIA Engineer. Alle informatie die bij een taak hoort, is op deze manier in real time beschikbaar in beide pakketten.

Website SCIA

Comments are closed.