Protontherapiecentrum ParTICLe van UZ Leuven wint BIM Award

15 december 2017

Het nieuwe Protontherapie Centrum – ParTICLe – van UZ Leuven, heeft de eerste prijs in de wacht gesleept bij de Benelux BIM Awards. Bij de awards die op 7 december 2017 uitgereikt werden in Brussel, won het project in de categorie overheidsopdrachten.

De protonenkliniek naar ontwerp van de Jong Gortemaker Algra architecten, lokale architect ar-te, technisch adviseur STABO en onder de hoed van BAM Contractors heeft vanaf de start al gebruikgemaakt van BIM. Het complexe project dat 13 meter onder de het omliggende maaiveld ligt, alzijdig omsloten is door bestaande bebouwing en infrastructuur en waarin twee hoogtechnologische protonbehandelruimtes worden gerealiseerd, maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van BIM door alle disciplines vanaf de ontwerpfase, tot in de uitvoeringsfase integraal met elkaar te laten samenwerken. Zo konden de kilometers buizen en hulzen die geïntegreerd in de metersdikke betonnen structuur zijn al helemaal in kaart worden gebracht. Ook heeft de TU Delft de vrijkomende stralingen gemodelleerd zodat een meest optimale betonstructuur kon worden gemaakt.
protonenkliniek

Projectinformatie

ParTICLe (Particle Therapy Interuniversitary Center Leuven) is een project van het UZ Leuven, de KU Leuven, het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc en de UCL, die investeren in een gloednieuw behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie. Dit doen ze in samenwerking met UZ Gent, UZA en UZ Brussel en mede gesteund door heel wat regionale ziekenhuizen en andere onderzoeksinstituten.
Protonentherapie wordt met name toegepast bij de behandeling van tumoren in kwetsbare gebieden (hersenen, dicht bij de wervelkolom, ogen) en bij kinderen (hoge impact van straling op de rest van hun leven).

protonenkliniek

Ambitie

Het nieuwe centrum moet een internationaal toonaangevend instituut worden. De architecturale ambitie is het creëren van een gebouw dat qua beeld en uitstraling aansluit bij deze status. De grootste ontwerpuitdaging hierbij is op een kwalitatieve en belevingsvolle manier daglicht te brengen in een gebouw dat zich grotendeels ondergronds bevindt.
Door diepe insnijdingen kan het daglicht tot op de laagste gebruikslaag toetreden en de ruimtes van uitzicht voorzien. De verspringende terrassen met daktuinen creëren een landschappelijke meerwaarde op het niveau van de volledige ziekenhuiscampus. Hierdoor ontstaat een aangename en leesbare omgeving waarin men niet het gevoel krijgt opgesloten te zitten in een kelder.
Voor het psychologisch welbevinden van de patiënt is dit van fundamenteel belang. De essentie van het ontwerp bestaat vooral in het wegnemen van stressverhogende factoren.

Video van het nieuwe Protontherapie Centrum – ParTICLe – van UZ Leuven.

Website ar-te
Website BAM Contractors
Website de Jong Gortemaker Algra
Website STABO

Comments are closed.