Plegt-Vos doet BIM-pilot met VanMeijel ​ ​

14 april 2016

Doel: sneller en nauw​k​euriger de kostprijs bepalen van ontwerpen.

Voor Plegt-Vos wordt werken met BIM steeds belangrijker. Samen met ingeschakelde partners werken de engineers steeds vaker op basis van een 3D-model. De ervaringen met BIM zijn positief. Wat echter nog ontbreekt, is een nauwkeurige en snelle methode om op basis van een 3D-model te calculeren. Daarom gaat Plegt-Vos samen met bouwautomatiseerder VanMeijel een pilot starten​ met Ticon, de BIM-projectenmodule van Metacom​.

Rekenen met wat wordt getekend

Gerben Grootenhuis, projectleider BIM bij Plegt-Vos, vertelt: “Wij willen bij onze projecten proberen het maximale uit BIM te halen. Dus van ontwerp tot en met de uitvoering en nazorg. Wij, of één van onze partners, beginnen eerst altijd met het maken van een ontwerp in 3D. Dit is de basis voor het BIM en alle andere stukken (bouwaanvraag, verkoopstukken en werktekeningen). Vervolgens werken we dit tijdens de engineering​s​fase uit tot een productie specifiek model. Zo proberen we bij elk project stappen te maken met BIM en wordt er steeds meer afstand genomen van traditionele werkwijzen.” Waar Plegt​-​Vos nog geen goede ondersteuning voor heeft, is het maken van calculaties op basis van de hoeveelheden uit een 3D-model. Grootenhuis: “Het calculeren verloopt nog erg traditioneel. Hoeveelheden moeten nog handmatig uit het model worden getrokken en worden ingevoerd. Dit leidt tot verspillingen en dubbel werk. We willen naar een situatie dat wat getekend wordt, gerekend wordt!”

3D-model

Tegengaan van verspilling

De BIM-pilot richt zich in eerste instantie op het calculeren van woningbouwprojecten. Douwe Bosma, BIM-specialist bij VanMeijel legt uit: “​Nadat het model is ingelezen, worden er automatisch werkmethodes gekoppeld aan de objecten uit het 3D-model. Dit om de vertaalslag te kunnen maken van objecten uit het 3D-model naar activiteiten. Deze activiteiten met hoeveelheden voeden de calculatie, waarbij altijd de relatie met het 3D-model blijft behouden. Naast een veel snellere en nauwkeurigere werkwijze, is door deze integratie grip op wijzigingen. Wanneer er een wijziging in het ontwerp wordt gemaakt, krijgen calculatoren direct een melding om te kijken wat de impact van deze wijziging is. Na goedkeuring kunnen deze wijzigingen worden verwerkt in een nieuwe versie van de calculatie. Zo heb je veel meer controle op de projecten”. Grootenhuis heeft een duidelijk beeld van de resultaten die dit moet gaan opleveren. “Ten eerste willen we zoveel mogelijk verspillingen en dubbelingen uit het proces halen. Hiermee kunnen we veel geld besparen. Daarnaast willen we sneller tot een kostprijs komen van een ontwerp. Ook dit scheelt tijd en dus geld.” En de eerste stap van de pilot?

Grootenhuis: “Eerst zorgen we er nu samen met VanMeijel voor dat de calculatoren en engineers hun weg kunnen vinden in Ticon. Daarna willen we dat ook de werkvoorbereiders er mee aan de slag mee gaan. Vervolgens zullen we de nieuwe werkwijze steeds verder uitrollen in onze organisatie”.

Website VanMeijel

Comments are closed.