Pointer-wijnglas valt nooit meer om

2 mei 2017

De Roemeense ontwerper Ramona Enache werkte een idee uit tot een succesvol product met de hulp van de Esprit CAM-software en LogiCad, een CAM-software reseller en dienstverlener in Roemenië. Het doel: nooit meer wijn knoeien tijdens een picknick.

 

Door de redactie

"Het begon terwijl ik genoot van een glas wijn met vrienden, in een van de mooiste parken van Amsterdam", zegt Ramona Enache, een architect geboren in Roemenië, die nu in Nederland woont. "Ik houd niet van het drinken van wijn uit plastic bekertjes, net zoals ik een hekel heb aan het drinken van wijn uit een fles. Dit is de reden waarom ik bijna altijd echte wijnglazen meeneem. Wijnglazen zijn echter niet erg stabiel, dus na meerdere malen de wijn in het gras gemorst te hebben, besefte ik dat ik een glas nodig had dat ik met een pin in de grond kon steken. De volgende dag werd ik wakker en vond ik het nog steeds een goed idee, zodat ik besloot om het te maken."

Positieve reacties

Het Pointer-glas kan dankzij de pin rechtop in het gras worden geplaatst.

Het Pointer-glas kan dankzij de pin rechtop in het gras worden geplaatst.

Enache ontwierp het Pointer-wijnglas: een stijlvol wijnglas, waarvan de glazen poot is vervangen door een roestvrijstalen pin. Ze produceerde ongeveer tweehonderd prototypes met de hand. Ze kreeg zeer positieve reacties van vrienden en collega’s, zodat ze een crowdfunding campagne op Kickstarter opzette om geld in te zamelen om de productie te gaan verhogen. Ze werkte samen met LogiCad, die Esprit vertegenwoordigt in Roemenië, om een gedetailleerd ontwerp te maken en te bepalen wat de beste manier is om de metalen onderdelen te produceren.
"We maakten 3D CAD-modellen en simulaties om de geometrie van haar concept nauwkeurig te definiëren. We hebben de prototype-modellen in 3D geprint, waarmee hun stijl, functionaliteit en maakbaarheid konden worden geëvalueerd", zegt Dorin Dascalu, manager van LogiCad. Enache en Dascalu besloten dat de metalen poten moesten worden geproduceerd op een CNC-machine als twee modulaire delen die handmatig worden gepolijst voor het verkrijgen van een glad oppervlak, waarna ze worden geassembleerd. De onderdelen zijn gemaakt van roestvrijstaal, omdat zij buiten worden gebruikt. Beide onderdelen van de poot bestaan uit 3D-gekromde oppervlakken met dunne wanden. "Op het eerste gezicht, zien deze delen eruit alsof ze gemakkelijk te bewerken zijn, maar in werkelijkheid is het door de smalle uiteinden en het lastige materiaal heel moeilijk om trillingen te vermijden die hun uiterlijk kunnen beschadigen", aldus Dascalu.

CNC-bewerking

Enache en Dascalu zochten een leverancier en selecteerden een Roemeense toeleverancier genaamd Hermi Construct, die gespecialiseerd is in CNC-bewerkingen met Okuma-machines. Er werd gekozen om de onderdelen op een Okuma Multus multitasking machine uit te voeren, die zowel frees als draaibewerkingen kan uitvoeren, zodat zij de metalen onderdelen in een opspanning kunnen produceren. Deze machine is ook zeer stabiel, zodat een goede afwerking van het oppervlak wordt gegarandeerd.

De drie delen van de poot worden geassembleerd, en gepolijst, voor een mooier uiterlijk.

De drie delen van de poot worden geassembleerd, en gepolijst, voor een mooier uiterlijk.

"Esprit CAM was een nuttig hulpmiddel om alle bewerkingen, hulpmiddelen en de bewerkingsafloop aan de machine te bepalen", vertelt Dascalu. Esprit biedt programmeermogelijkheden voor alle soorten CNC-machines en biedt functionaliteit voor frezen, draaien, draadvonken & multitasking met B-as functionaliteiten. Esprit heeft daarbij ook een bibliotheek van door de machinefabrikanten gecertificeerde postprocessoren, die actief worden onderhouden op basis van wereldwijde feedback en aanbevelingen. De onderdelen werden geprogrammeerd door een van de ingenieurs van LogiCad, Cristian Toader. Toader gebruikte daarbij de Esprit-simulatie om de bewerkingen op zijn computer te bekijken en een schatting van de bewerkingstijd en daarmee de productiekosten te maken. De eerste onderdelen die waren geprogrammeerd met Esprit voldeden aan al de geometrische eisen.

Aanpassingen

De twee delen waaruit de poot is opgebouwd als CAM-model.

De twee delen waaruit de poot is opgebouwd als CAM-model.

Slechts achttien maanden nadat Enache het idee kreeg, heeft ze meer dan vijftienhonderd glazen geproduceerd en verkocht aan klanten in 22 landen. Ze kreeg verzoeken voor het aanpassen en het produceren van accessoires voor de glazen. Waar het ging om metalen onderdelen, werden de gevraagde aanpassingen snel doorgevoerd door de LogiCad-programmeurs. De Pointer werd in Singapore bekroond met een Red Dot Concept Design Honorable Mention. De eervolle vermelding was één van 69 toegekend van bijna vijfduizend inzendingen.
"Pointer is een ideaal hulpmiddel om mee te nemen als je gaat picknicken, naar het strand gaat of als je gewoon wilt liggen in het gras in de tuin of in een park en daarbij samen met vrienden en familie wilt genieten van een fles wijn", vindt Enache. "Het onderscheidt zich duidelijk van andere producten in dezelfde categorie als een stijlvolle, maar robuuste gadget. In plaats van het glas te plaatsen op een blad of tafel, is het nu met een pin in de grond te steken. Je hoeft hiervoor alleen nog het glas te vullen en te genieten van de wijn."

Website Pointer
Website Pimpel
Website Esprit


Afbeelding linksboven: Ramona Enache ontwierp de Pointer na een picknick in Amsterdam.

 

Comments are closed.