Presentatie en training met Extended Reality

27 september 2018

Het gebruik van Virtual & Augmented Reality wordt steeds meer gemeengoed. Ook in engineeringsomgevingen is het een steeds meer gebruikte tool. Maar de weg om vanuit een CAD-systeem 3D-modellen naar VR te brengen, was vaak een lastige. Met de introductie van de Extended Reality toolkit voor SolidWorks is het heel eenvoudig geworden om ontwerpen naar een VR-omgeving te brengen. Op deze manier zijn 3D-modellen op nieuwe manieren te presenteren en analyseren.

 

Door Renso Kuster

Extended Reality (XR) is een verzamelnaam voor Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR), dus alle omgevingen waarin de realiteit wordt gemixt met virtuele informatie of waarbij virtuele informatie door kijkers wordt beleefd als realiteit. In een onderzoek dat SolidWorks onder zijn klanten heeft gedaan naar de redenen om XR-functionaliteiten in te zetten, kwamen de volgende zaken als meeste naar voren:

  • Efficiëntere verkoop door nieuwe manieren van presenteren.
  • Betere samenwerking tussen (wereldwijde) teams.
  • Het trainen van klanten in een virtuele omgeving.

In SolidWorks zijn al heel lang de mogelijkheden voor VR en AR beschikbaar via eDrawings. In deze mobile viewer-app is het mogelijk om modellen te bekijken in AR. Hierbij wordt het model gepositioneerd in het beeld dat de kijker met de camera op zijn telefoon maakt. Door een telefoon in een Google Cardboard te stoppen, is het daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van de VR-functionaliteit. Verder zijn met SolidWorks Visualize 360-gradenfoto’s te renderen, die weer te gebruiken zijn in VR. Wie echter meer interactiemogelijkheden zoekt, kan zijn slag slaan met de nieuwe XR-export, die hiervoor allerlei mogelijkheden biedt.

Extended Reality

Het VR-resultaat uit SW Visualize.

Export naar Extended Reality
De meeste tools die het mogelijk maken om modellen in Virtual Reality te bekijken, zijn gebaseerd op een game engine. Dit soort engines geven de modellen op een andere manier weer dan dat in CAD-applicaties gebruikelijk is. Hierdoor zijn CAD-bestanden vaak lastig te gebruiken voor VR en wanneer de visualiser ervoor kiest om middels export het bestand VR-gereed te maken, verliest hij vaak veel gegevens zoals kleur, texturen en animaties. Dit is natuurlijk erg jammer. In SolidWorks 2019 introduceren de ontwikkelaars van het pakket de XR-exportmogelijkheid. Deze export omvat alle volgende items:

  • Geometrie
  • Kleuren en texturen
  • Animaties en motion studies
  • Configuraties en display states
  • Decals
  • Lights
  • Metadata

Het exportbestand (glb, gltf) kan gebruikt worden voor drie verschillende doeleinden. In de eerste plaats is het mogelijk om dit bestand in te lezen in de bekende game engines (Unity & Unreal) die gebruikt worden om eigen VR-belevingen te creëren. Dit is natuurlijk de meest vrije methode omdat alles hierin mogelijk is. Wie echter een plug & play-ervaring wil, kan ook het bestand inlezen in de software van één van de partners van SolidWorks zoals Meta, Microsoft en Virtalis. Deze bieden, op basis van VR, oplossingen voor producttrainingen, productevaluaties of voor verkoopdoeleinden. De derde mogelijkheid bestaat eruit dat het bestandformaat wordt gebruikt in MS Office 365. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een 3D-model in een PowerPoint-presentatie. Op deze manier is het mogelijk om een presentaties naar een hoger niveau te tillen en het publiek te verrassen.

Extended Reality

Voorbeeld van een XR-export in de partnertool Meta.

Conclusie
Het gebruik van Extended Reality brengt veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. De mogelijkheden zijn eindeloos, en omdat deze techniek nog geen gemeengoed is, geeft u dit de gelegenheid om iemand te verrassen en het verschil te maken. Met de mogelijkheden in SolidWorks 2019 kunt u snel en eenvoudig een fantastische beleving creëren.

Renso Kuster renso@cadmes.nl is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Wie meer informatie wil over SolidWorks Visualize kan contact opnemen met de auteur van dit artikel of één van de resellers.

Comments are closed.