ProRail opent nieuwe verkeersleidingspost

5 juni 2015

Spoorbeheerder ProRail heeft donderdag 4 juni zijn nieuwe verkeersleidingspost in de Cartesiusdriehoek van Utrecht geopend. Pier Eringa, president-directeur van ProRail, verrichtte de officiële opening. De nieuwe verkeersleidingpost is een van de belangrijkste in het spoorwegennet. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is verantwoordelijk voor het bouwkundig, interieur-constructief en landschapsontwerp.

 

Het gebouw, dat met een oppervlak van bijna 4.500 vierkante meter plaats biedt aan honderd medewerkers, vormt het hart van alle treindienstactiviteiten van ProRail in en rond de Domstad. In het ontwerp stelt dJGA de gebruikers centraal; uitgangspunt is dat zij zo goed mogelijk hun werk kunnen uitoefenen.

De seinzaal als kloppend hart
Het epicentrum van de nieuwe verkeersleidingspost vormt de seinzaal, een grote open ruimte met een oppervlakte van circa 1.000 vierkante meter en een hoogte van 5,20 meter. Hier vandaan heeft de verkeersleiding van ProRail zicht op het spoor en de omgeving. De ICT van de seinzaal is geplaatst op een aparte onderliggende verdieping. Bij onderhoud hieraan kunnen de verkeersleiders in de seinzaal altijd doorwerken.

seinpost3

Interieur verkeersleidingspost.

seinpost2

Ontwerp is één met het spoor.

Ontwerp is één met het spoor
Het veelvuldig gebruik van cortenstaal en glas geeft de verkeersleidingspost een industriële, robuuste uitstraling. Het nieuwe gebouw heeft op het oog een dubbele schil door de vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde. Doordat de lamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn, en aan de overige zijden richting het zuiden steeds steiler staan, wordt direct zonlicht  geweerd maar wordt daglicht zoveel mogelijk toegelaten. Daarnaast zorgt de steeds veranderende vorm voor een dynamisch effect, wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt.

“Door de industriële uitstraling sluit het gebouw goed aan bij de spooromgeving,” zegt Maurits Algra, architect en directeur bij dJGA. “Van veraf gezien lijkt de post een natuurlijk onderdeel van het spoor; van dichtbij springt het gebouw bij passerende reizigers in het oog.” Het interieurontwerp refereert samen met de materiaalkeuze en vormentaal op een eigentijdse wijze aan de historische context van het spoorbedrijf. Zo is van binnenuit de constructie van het gebouw zichtbaar. “Net als bij een klassieke spoorbrug,” aldus Algra.

dJGA zorgde voor een duurzaam binnenklimaat door gebruik van drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak met zonnepanelen. Ook is er voor het eerst circulair ingekocht waardoor materialen of zijn hergebruikt, of in de toekomst hergebruikt kunnen worden.

Scheiding van mens en techniek
ProRail heeft de nieuwe verkeersleidingspost laten bouwen om mens en techniek te scheiden; medewerkers werken reeds in het nieuwe gebouw, terwijl de systemen elders zijn ondergebracht. Tevens zijn deze systemen dubbel uitgevoerd zodat er altijd een back-up is.

De bouw is uitgevoerd door Visser & Smit Bouw onder directievoering van Arcadis. Daarnaast hebben vele partijen samengewerkt op het gebied van energievoorziening en ICT.

www.prorail.nl
www.djga.nl

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.