RapidPro 2018: nieuwe generatie 3D-technologieën

6 maart 2018

De achtste editie van RapidPro staat in het teken van ‘volwassenwording’; van zowel de beurs als de industrie. De focus ligt op alle fases van prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling en natuur. Een heel scala aan merken, ruim 100 worden vertegenwoordigd door de 82 exposanten van RapidPro. Hierbij komen diverse additive manufacturing-technieken aan bod. Denk hierbij aan 3D-printen, maar ook aan technieken als CNC-frezen, gieten en vacuümvormen. Daarbij worden oplossingen als virtual prototyping, metrologie, kwaliteitswaarborging en software zeker niet vergeten.

De lezingen, 35 in totaal verspreid over twee dagen, richten zich op de thema’s die op dit moment zo actueel zijn in de wereld waarin RapidPro zich begeeft: het vervaardigen van steeds grotere objecten in kortere tijd en het gebruiken een steeds grotere variatie aan materialen in bestaande en nieuwe additive- en rapid-manufacturing-toepassingen. Zo spreekt Gaspare Bugli over de Massivit, die objecten van ruim 2 meter doorsnee kan printen in uren in plaats van dagen.

3D-metaalprinten

De verschillende mogelijkheden van 3D-metaalprinten hebben een prominente plek in het lezingenprogramma. Meerdere sprekers besteden er aandacht aan, zoals bijvoorbeeld Arnoud Kooij van Layertec die beargumenteert dat 3D-metaalprinten voor iedereen kan zijn. Ook Martijn Vanloffelt van 3D Systems, Thomas Bosuyt van Metal Technics 3D, Stephen Cronshaw van Renishaw Benelux en Tom de Bruyne van Laser Cladding Venture laten hun licht schijnen over de industriële toepassingen van metaal in additive en rapid manufacturing. Prof. em. dr. ir. Jan Van Humbeeck van KU Leuven geeft een toelichting over de specifieke nabehandeling die metaal nodig heeft na SLM-productie.

Milieu

Ook het belang en mogelijke positieve impact van 3D-printen op het milieu wordt benoemd, onder andere door spreker Willemijn Peeters van Searious Business, die in haar lezing ingaat op 3D-printing door middel van het recyclen van plastic afvalstromen.

Demo-area

De additive- en rapid-manufacturing-industrie is gegroeid door innovaties en het constant zoeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Omdat RapidPro hier het belang van inziet, is voorzien in een speciale demo-area, waar bedrijven hun innovaties tentoon kunnen spreiden. Ook de hall of fame is met dat doel weer aanwezig, groter dan voorheen, met nieuwe en inspirerende concepten en toepassingen van technologieën die bezoekers van RapidPro gewend zijn.

De vakbeurs RapidPro, inclusief congres, workshops en startup award, vindt plaats op 7 en 8 maart 2018 in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven.

Website RapidPro

Comments are closed.