RapidPro samen met Virtual (R)evolution

15 maart 2016

Op 1, 2 en 3 maart vonden RapidPro en Virtual Revolution samen plaats in Veldhoven. De beide evenementen gaven een compleet beeld van de digitaliserende 3D-productontwikkelingsketen.

Ruim 4000 bezoekers trokken vorige week naar Koningshof, Veldhoven om de nieuwste ontwikkelingen te zien op het gebied van prototyping, productontwikkeling en nieuwe 3D-productietechnieken. Dit aangevuld met de mogelijkheden van Virtual en Augmented Reality, maakte het evenement een must voor de innovatieve engineer.

Volwassen

Meer nog dan andere jaren werd duidelijk dat ‘Additive manufacturing’ een volwaardige plek tussen 3D-technieken als spuitgieten, frezen en vacuümvormen in heeft genomen. De inzet van Mikrocentrum was dit jaar ook niet het aantal bezoekers te verhogen, maar vooral te letten op kwaliteit. De bezoeker was echt op zoek naar een oplossing voor zijn vraag. Door de ontwikkelingen in materialen, technieken en apparatuur is met name 3D-printen allang niet meer alleen geschikt voor prototyping, maar ook voor hoogwaardige productie. Ook vorderingen op softwaregebied maken dat de nieuwste 3D-technologieën een volwassen plek hebben verworden in de gehele keten.

Virtualisatie

Juist deze 3D-software is een mooie link naar Virtual en Augmented reality (VR/AR). Waar 3D-printen van virtueel naar reëel gaat, doen VR en AR dit andersom door virtueel als echt te laten voelen of virtuele zaken toe te voegen aan de werkelijkheid. Additive manufacturing is volwassener geworden, Virtual en Augmented Reality staan juist in de beginfase van de beoogde ‘revolutie’. De techniek bestaat al vele jaren, maar door de goedkoper wordende hardware en de snellere computers zijn de technieken voor een grotere doelgroep toepasbaar. Zo ook voor de maakindustrie. Mikrocentrum gaf, met ondersteuning van Fontys Hogescholen, BOM en sponsor DAF, tijdens dit event het bedrijfsleven de kans om bekend te raken met de nieuwe mogelijkheden.

RapidPro

Beleving

Het onder één dak aantreffen van RapidPro en Virtual (R)evolution bleek nuttig en leuk. De bezoeker kon de nieuwste 3D-printers aan het werk zien, zichzelf laten scannen in 3D, in VR sleutelen aan een machine en met AR instructies op een apparaat tevoorschijn laten komen. Ook bleken de bezoekers en exposanten op het vlak van 3D met elkaar nuttig van gedachten te kunnen wisselen.

RapidPro award

Ook dit jaar werd tijdens het exposantendiner de RapidPro award uitgereikt aan een start-up die werkzaam is in de gehele 3D-keten. Het aantal inzendingen was dit jaar heel divers. Zo zijn er in Nederland en België weer een aantal organisaties begonnen met het leveren van 3D-print- en scan-diensten, zowel voor consumenten als voor de industrie. Ook starten bedrijven met de verkoop van nieuwe printers, scanners en software.
De drie genomineerde start-up bedrijven onderscheidden zich echter ten opzichte van de overige inzendingen. De genomineerden waren: SuGu Advanced Manufacturing | 3D-Robotprinting, Metal Technics 3D en 3Devo.

De jury koos unaniem voor 3Devo; een start-up die producten ontwikkelt omtrent 3D-printermaterialen. Zo presenteerde 3Devo de NEXT 1.0. De eerste desktop filament extrusie-machine waarmee men zelf eenvoudig filament van hoogwaardige kwaliteit kan maken. De winnaar ging met een mooi aantal prijzen naar huis, mogelijk gemaakt door Berenschot, Ipecunia, Mikrocentrum en de branchevereniging RapidPro.

Enkele feiten en cijfers op een rij

  • 60 innoverende en inspirerende lezingen en workshops op het gebied (design voor) additive manufacturing, productontwikkeling, software en Virtual en Augmented reality
  • 140 exposanten
  • Ruim 4000 bezoekers.

Website RapidPro
Website Virtual Revolution

Comments are closed.