Realisatie state-of-the-art duurzaam datacenter voor Interxion

4 mei 2017

TBI-ondernemingen Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren hebben gezamenlijk de eerste fase van het project datacenter AMS8 van Interxion opgeleverd. AMS8 is het achtste en tevens grootste datacenter van Interxion in Nederland. In dit duurzame datacenter zijn de meest innovatieve technieken met betrekking tot duurzaamheid en energie-efficiëntie toegepast. Interxion ziet een voorbeeldfunctie voor zichzelf op het vlak van milieuverantwoordelijkheid.

“Een van de belangrijkste speerpunten was het duurzame karakter van het datacenter”, aldus Max Alias, programmamanager bij specialist in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering Croonwolter&dros en leidend op het project. “Door de kennis die Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren hebben van zowel duurzame koeling als energieopwekking, hebben wij Interxion kunnen helpen met het realiseren van energiebesparingen. Bijvoorbeeld door de energie-efficiënte koeling met buitenlucht, zonder koelmachines. Naast de droge koelers beschikt AMS8 nog over een geavanceerd ondergronds bronnensysteem. Hiermee worden seizoenseffecten omgedraaid. Dit zorgt ervoor dat de totale energiebehoefte van AMS8 drastisch kan worden gereduceerd.”

J.P. van Eesteren was binnen het project verantwoordelijk voor de bouwkundige afbouw van het casco van fase 1 van datacentrum AMS8, inclusief de bouwkundige voorzieningen voor het installatiepakket van Croonwolter&dros. Het ging hierbij om in totaal om het plaatsen van circa 4.500 vierkante meter metalstudwanden, stalen trappen, epoxy plinten en het aanbrengen van vloercoating en roostervloeren.

Integraal bouwen

Al in het voortraject is het gemeenschappelijke ontwerpteam van Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren op één locatie gaan werken voor optimale afstemming van activiteiten. Het team sloot in BIM de raakvlakken tussen de disciplines van elektra, werktuigbouwkundig werk en bouwkundig werk op elkaar aan.

Floris Stapel, projectleider vanuit J.P. van Eesteren: “Bij datacenters is de totale doorlooptijd van start ontwerp tot inbedrijfstelling en ingebruikname van de ruimten kort. Afbouw van het datacenter kan pas worden gerealiseerd zodra contracten met gebruikers/huurders van de dataruimten rond zijn. Maar dan ligt er ook direct druk op het project vanaf detailengineering tot en met uitvoering en oplevering. Mede door de integrale samenwerking hebben we het werk binnen de afgesproken doorlooptijd op kunnen leveren.”

datacenter

Veiligheid en continuïteit

Een datacenter kent een 24/7 bedrijfsvoering en moet daardoor ook 24/7 beveiligd zijn. Croonwolter&dros verzorgde verschillende beveiligingssystemen, zoals: CCTV, toegangsbeveiliging door middel van een powerfence, biometrische toegangscontrole in combinatie met pasjescontrole, de overall brandmeldinstallatie en de ontruimingsalarminstallatie. Daarnaast plaatste J.P. van Eesteren als onderdeel van de veiligheidsvoorzieningen, hekwerken met draaipoorten en speedgates op het terrein.

Alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties zijn redundant (dubbel) uitgevoerd waarbij de continuïteit tot 99,999 procent is gegarandeerd. Hierdoor kan Interxion haar klanten uitgebreide zekerheid en beschikbaarheid voor hun bedrijfskritische applicaties bieden.

Fases

AMS8 wordt in drie fasen gebouwd, waarvan de eerste fase nu is opgeleverd. Iedere fase levert 2.600 vierkante meter gefaciliteerde datacenterruimte. Het complete datacenter is naar verwachting in 2017 volledig gereed.

Website TBI
Website Interxion

 

Comments are closed.