REKO automatiseert stuklijst-export

6 april 2018

Het maken van ontwerpen met 3D CAD-software is één, maar het beheren van die tekeningen is een heel ander verhaal. In het zoeken en het hergebruiken van de juiste ontwerpgegevens gaat vaak veel tijd zitten. Bovendien is de kans op fouten vrij groot. REKO uit Stellendam, specialist in zeeftechniek en schroeftransport, heeft wat dat betreft veel baat bij Autodesk Inventor in combinatie met Vault.

 

Door Jean van Pol

De producten van REKO worden wereldwijd in diverse sectoren toegepast: van de voedingsmiddelenbranche tot afvalrecycling en van de chemische industrie tot waterzuiveringsinstallaties. Om vaste delen uit afvalwater, proceswater of andere vloeistoffen af te scheiden en/of te wassen, levert het Zuid-Hollandse bedrijf producten zoals zeefbochten, trommelzeven en hydrocyclonen. Voor het transporteren en eventueel ontwateren van zeefgoed, slib, afval en andere vaste delen worden in Stellendam daarnaast diverse schroefproducten ontwikkeld, waaronder asloze transportschroeven, schroefseparatoren en ontwateringspersen.
“Voor al onze machines maak ik uitdetailleringen en offertetekeningen”, zegt tekenaar/constructeur Alex van Oostenbrugge van REKO. “In 2013 zijn wij overgestapt op Inventor en Vault Basic, geleverd door ICN Solutions. Het grote voordeel van 3D-tekenen in Inventor is dat dit een veel beter overzicht geeft. In AutoCAD is een ontwerper steeds bezig om talloze kleine onderdelen op te bouwen tot een groter geheel. Pas als alles is getekend, gaat hij een samenstelling maken. In Inventor daarentegen is het juist andersom: de engineer werkt vanuit het hoofdontwerp, waarna de details er als het ware automatisch uit rollen. Bij deze manier van werken is het veel beter mogelijk om te focussen op het eigenlijke ontwerpproces en is er minder kans op fouten.”

tekeningen

Het in Stellendam gevestigde REKO ontwerpt producten om vaste delen uit afvalwater, proceswater of andere vloeistoffen af te scheiden en/of te wassen.

Overtypen teksten overbodig

In 2017 zag REKO zich voor een nieuwe uitdaging gesteld. Het bedrijf was op zoek naar een manier om de stuklijsten op de tekeningen geautomatiseerd over te zetten naar het ERP-systeem. Van Oostenbrugge: “Vóór de komst van Autodesk Inventor en Vault in 2013 moesten wij bij elk ontwerp in de stuklijsten de offerteteksten handmatig overtypen. Vervolgens ging een collega van de afdeling inkoop op zijn beurt die teksten nogmaals overtypen om in ons ERP-systeem een bestelling te kunnen plaatsen. Dat leidde weleens tot fouten. Sinds wij beschikken over Vault Basic, hoeven wij een groot gedeelte van de offerteteksten al niet meer over te typen, wat de foutenkans al reduceerde. Maar vorig jaar wilden wij nog een stap verder gaan, door de stuklijstexport naar het ERP-systeem volledig te automatiseren. Daarvoor was het wel nodig om van Vault Basic over te stappen naar het uitgebreidere Vault Workgroup, dat wij eind 2017 door ICN Solutions hebben laten implementeren.”
De tekenaar/constructeur zegt geen spijt te hebben van de overstap: “Als wij nu een ontwerp van bijvoorbeeld een elektromotor, kogelkraan, afsluiter of ander onderdeel in een samenstelling van een Inventor-tekening plaatsen, hoeven wij helemaal niets meer over te typen en zijn alle bestelgegevens al bekend. Dat bespaart veel tijd en zorgt voor een beter voorraadbeheer.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie de REKO-website en de ICN Solutions-website.

Comments are closed.