Settings en Preferences

1 december 2016

Nieuw in Solid Edge ST9 is de mogelijkheid om op een eenvoudige manier alle gebruikersinstellingen op te slaan en weer terug te lezen. Vooral wanneer een gebruiker meerdere werkplekken heeft is dit erg handig. Ook kan de mogelijkheid worden gebruikt om collectief dezelfde instellingen toe te passen binnen de engineeringafdeling.


Door Jaap Dubbelaar

Solid Edge ST9

Het starten van de Settings and Preferences Wizard.

Wanneer een engineer met meerdere pc’s werkt, bijvoorbeeld een werkstation op kantoor en een laptop buiten de deur, dan wil hij meestal dezelfde instellingen op beide systemen gebruiken. Ook uit oogpunt van systeembeheer is het vaak wenselijk om werkplekken identiek in te richten. Omdat Solid Edge op veel punten instelbaar is naar de wensen van de gebruiker en instellingen op verschillende plekken worden opgeslagen, was dit niet altijd makkelijk.
Met ingang van ST9 is het vasthouden van de instellingen een stuk eenvoudiger geworden dankzij de Settings and Preferences Wizard die te vinden is in de Solid Edge programma-groep. Dit programma verzamelt alle instellingen en slaat deze op in een versleuteld bestand. Dit bestand kan met dezelfde tool op een ander systeem worden teruggelezen waarna dit systeem identiek is qua Settings en Preferences.

Capture en Deploy

Na het starten van de wizard verschijnt een formulier met twee keuzen: Capture Settings and Preferences en Deploy Settings and Preferences. Met Capture worden verschillende gegevens verzameld op het systeem, namelijk de Registry settings, deze bevatten veel gebruikersinstellingen, de bestanden in de AppData map, hierin staan de interface Themes, de bestanden in de Preferences map, met een groot aantal instellingen en tabellen voor materialen, gaten, schroefdraad, bekabeling en plaatwerk en tenslotte de templates.

Solid Edge ST9

De twee stappen van de wizard bij het wegschrijven van de instellingen.

Standaard wordt alles opgeslagen in een gecomprimeerd bestand met de naam SolidEdgeSettingsAndPreferences.sepref in de map My Documents van de gebruiker. Het bestand kan op een centrale plek worden geplaatst zodat het toegankelijk is vanaf andere systemen. Door vervolgens de wizard op een ander systeem te starten en de Deploy-optie te kiezen kunnen alle settings en preferences vanuit het bestand worden teruggelezen op deze werkplek. Deze is daarna geheel overeenkomstig het eerste systeem ingesteld.

Exit en Startup

Het opslaan van de actuele instellingen kan ook automatisch plaatsvinden bij het afsluiten van Solid Edge. Dat geldt ook voor het weer teruglezen van de settings bij het opstarten van Solid Edge. Hiervoor zijn instellingen te vinden in Solid Edge Options op de User Profile tab. Hier wordt de automatische Capture en Deploy ingeschakeld met verwijzing naar de Settings and Preference File.
Op deze manier behoudt een gebruiker zijn favoriete instellingen, ook wanneer hij van tijd tot tijd van werkplek wisselt. Uiteraard kan de automatische Deploy ook juist worden gebruikt om alle gebruikers de standaardinstellingen binnen het bedrijf te laten gebruiken. In combinatie met instellingen via SEAdmin kan zo voorkomen worden dat engineers afwijken van de bedrijfsstandaarden.

Solid Edge ST9

In SE Options wordt het automatisch wegschrijven en ophalen van de SE-instellingen geregeld.

 

Jaap Dubbelaar is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Aanvullende informatie over Solid Edge is te vinden op www.solidedge.com en www.solidedge.nl.

 

Comments are closed.