Siemens helpt met ontwikkelen van zeilboot voor America Cup

7 februari 2017

Het Britse zeilteam Land Rover BAR probeert dit jaar de America Cup te winnen, gesteund door de technologie van Siemens PLM Software. Het resultaat van ruim 85 duizend uur aan ontwerpen is een boot van 15 meter, met meer dan 1200 meter aan bedrading om 190 sensoren en vier videocamera's met elkaar te verbinden. Het vaartuig is omgedoopt tot Rita tijdens een ceremonie op het eiland Bermuda en moet de America Cup weer thuisbrengen, daar waar het allemaal in 1851 begon.

virtuele omgevingLand Rover BAR koos voor de oplossingen van Siemens PLM om een geïntegreerde virtuele omgeving in te richten om digitaal te kunnen modelleren en simuleren. Het bedrijf maakt gebruik van Siemens NX voor het ontwerp, Teamcenter voor datamanagement, het Fibersim-portfolio om te kunnen werken met composieten en het Simcenter-portfolio met Femap en STAR CCM+ voor engineering-analyse en computational fluid dynamics (CFD)-analyse.

Om een concurrerende en innovatieve boot te kunnen bouwen, moet het ontwerp continu worden verbeterd tijdens de ontwikkelfase. De PLM-oplossingen van Siemens creëren een digital twin van de boot voor Land Rover BAR om snel te kunnen evalueren en beter te kunnen samenwerken. Met NX kunnen wijzigingen in het ontwerp snel worden doorgevoerd en wordt het digitale model automatisch aangepast, op basis van de virtuele simulaties. Omdat het proces wordt gedigitaliseerd en de diverse afdelingen met elkaar samenwerken, is het ontwerp goedkoper en sneller ontwikkeld. De afdelingen werken namelijk samen binnen Teamcenter aan één bron van productdata, zodat wijzigingen meteen worden gezien en doorgevoerd. Dat maximaliseert de kracht van de product- en proceskennis om de productiviteit en innovatie te stimuleren.

virtuele omgeving

"De software van Siemens laat ons ontwerpen simuleren, analyseren en testen, gedurende het hele ontwerp- en bouwproces", zegt Andy Claughton, chief technology officer bij Land Rover BAR. "Deze software bespaart ons tijd en helpt ons om continu verbeteringen door te voeren, zodat we de Cup voor de eerste keer in de geschiedenis weer naar Groot-Brittannië kunnen krijgen."

Website Siemens PLM Software

Comments are closed.