Solid Edge – Cloud Enabled

5 september 2017

De afgelopen jaren zien we in steeds meer computertoepassingen het gemak van de Cloud verschijnen. De grootste voordelen zijn meestal de onafhankelijkheid van een bepaalde werkplek, het delen van data met andere gebruikers en eenvoudiger systeembeheer. Ook Solid Edge heeft in de laatste versie, ST9, belangrijke nieuwe mogelijkheden op dit vlak gekregen. Dit onder de noemer: Cloud Enabled Solid Edge.

 

Door Jaap Dubbelaar

Met Cloud Enabled Solid Edge kan een licentie worden gebruikt op meerdere werkplekken en locaties. Zo kan één en dezelfde licentie bijvoorbeeld op kantoor, thuis en buiten de deur worden ingezet op verschillende systemen. Een vereiste is wel dat een internetverbinding tijdens het opstarten van Solid Edge aanwezig is. De gebruiker logt in met zijn zogenaamde Webkey waarna de licentie wordt vrijgegeven. Uiteraard kan slechts één werkplek tegelijkertijd deze licentie in gebruik hebben.

Cloud Enabled Solid Edge – schematisch weergegeven.

Snelheid en betrouwbaarheid

Om niet afhankelijk te zijn van de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbinding wordt Solid Edge op de normale manier op de pc geïnstalleerd. Deze draait dus niet in de Cloud. Een verbinding met internet wordt alleen gebruikt voor het licentiemechanisme en ook alleen bij het opstarten van de applicatie. De snelheid van het systeem wordt niet beïnvloed door de snelheid van de internetverbinding. Zelfs als de netwerkverbinding geheel wegvalt, blijft Solid Edge dus werken.
Een erg handige extra functie is het via internet kunnen overnemen van alle persoonlijke Settings en Preferences. Zo is de inrichting en het gebruik van Solid Edge op ieder systeem identiek. Indien er nieuwe Maintenance Packs beschikbaar zijn, wordt de gebruiker tijdens het inloggen hierop gewezen en kan deze ervoor kiezen de packs direct te downloaden en te installeren.

In de License Utility aangeven dat een Cloud-licentie wordt gebruikt.

Bestanden

Om op een eenvoudige manier bestanden te kunnen gebruiken vanaf meerdere systemen, maken veel mensen gebruik van diensten zoals Dropbox, One Drive, Google Drive, en Box. Ook bij Cloud Enabled Solid Edge is dit toepasbaar. Zo worden bestanden automatisch gesynchroniseerd tussen de verschillende werkplekken. De ontwerper werkt hierbij steeds lokaal, vanuit de gesynchroniseerde mappen, zodat ook hier de internetsnelheid niet kritisch is.
De cloud-opslagdiensten maken het ook mogelijk om met meerdere gebruikers data te delen. Om te voorkomen dat twee gebruikers tegelijkertijd een bestand openen, wordt gebruikgemaakt van een File Locking-mechanisme.

De Cloud Gateway om in te loggen met een Webkey – Settings en Maintenance Pack.

Van Node Locked naar Cloud

Cloud Enabled komt niet in de plaats van de sinds lange tijd bestaande Floating- en Node Locked-licenties. Het is een toegevoegde optie voor zowel de aankooplicenties (Perpetual) als de uurlicenties (Subscription). Het activeren van Cloud Enabled gaat via de Siemens GTAC License Management-website. De beheerder dient met de Administrator Webkey in te loggen, waarna met de optie ‘Cloud Enabled License’ iedere beschikbare Solid Edge-licentie gekoppeld kan worden aan een gebruikers-login. In veel gevallen zullen extra Webkey-gebruikers aangemaakt moeten worden. In het selectieveld voor de gebruiker is een ‘Create new Webkey’-optie aanwezig. Na opgave van de contactgegevens ontvangt de gebruiker een e-mail ter bevestiging.
Node Locked-licenties kunnen zonder kosten worden omgezet naar Cloud Enabled. Dit geldt dan wel voor alle licenties. Een mix van Node Locked en Cloud is niet mogelijk. Normale Floating-licenties blijven een goede oplossing voor het delen van de applicatie binnen het lokale netwerk van het bedrijf. Een internet-toegang is hier niet noodzakelijk omdat een licentieserver binnen dit lokale netwerk wordt gebruikt.

Het activeren van Cloud-licenties via de License Management-website.

Gebruik

De Cloud-licentie kan worden gebruikt door de License Utility te starten op de Solid Edge-werkplekken. In de Utility kiest de beheerder de optie ‘I am Cloud enabled’, waarna de Cloud Gateway gestart wordt met een Webkey-loginscherm. Na het inloggen kan de gebruiker, indien gewenst, Settings/Preferences opslaan of teruglezen. Er is tevens een optie aanwezig voor de installatie van de nieuwste Maintenance Pack, indien deze beschikbaar is. Na gebruik van Solid Edge dient de ontwerper via de Gateway weer uit te loggen, zodat de licentie weer beschikbaar komt voor gebruik op een andere werkplek.

Jaap Dubbelaar is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Aanvullende informatie over Solid Edge is te vinden op www.solidedge.com en www.solidedge.nl.

Comments are closed.