Stabiplan toont Stabicad 10 op Elektrotechniek 2015

23 september 2015

Van 29 september tot en met 2 oktober vindt in de Jaarbeurs Utrecht Elektrotechniek 2015 plaats. Tijdens deze beurs laat Stabiplan zien hoe de E-engineer zich kan onderscheiden in BIM. BIM is de nieuwe manier van samenwerken in de bouwwereld. Met Stabicad for Revit wordt het complete BIM-ontwerpproces ondersteund met slimme engineeringsfuncties en diensten. Zo is er voor adviseur, installateur en gebouwbeheerder op ieder moment het juiste informatieniveau beschikbaar. Stabicad 10 heeft tal van nieuwe elektro-functies om nog beter en sneller te modelleren.

Domoticasystemen ontwerpen
Domotica wordt steeds belangrijker in de zorg- en woningmarkt. Daarom is in Stabicad de functionaliteit voor het tekenen van domoticasystemen uitgebreid. Naast de bestaande KNX-symbolen die met Stabicad al geplaatst konden worden, is het nu mogelijk van ieder symbool een domoticasymbool te maken. Het aantal gegevens dat van een domoticasymbool kan worden ingevuld, is uitgebreid en met de Stabicad-codeertool krijgen alle domoticasymbolen een uniek adres.
De nieuwe functie Beheren Bussysteem leest de gegevens van alle symbolen uit de plattegrond. Stabicad voert controles uit om de correctheid van de ingevulde gegevens te garanderen. Sensoren en actoren kunnen voor koppeling naar een extern bestand worden geëxporteerd.

Inbouw/opbouw
Stabicad for Revit ondersteunt nu het eenvoudig wisselen tussen inbouw- en opbouwvarianten van een groot aantal symbolen zoals armaturen, wandcontactdozen, schakelaars en datacom. Tijdens het plaatsen van elektro-families wordt aangegeven of het symbool inbouw of opbouw is. Afhankelijk van de keuze selecteert Stabicad het juiste family-type met de bijbehorende 3D-representatie. Achteraf wisselen tussen inbouw en opbouw is mogelijk door te kiezen voor een ander family-type of door te dubbelklikken op de family.

Tag functionaliteit
Nieuw in Stabicad for Revit is ook het positioneren van tags op een vergelijkbare manier als het plaatsen van attributen in Stabicad for AutoCAD. Bij het plaatsen van een elektro-family wordt aangegeven welke eigenschappen zichtbaar moeten zijn, zoals productcode, kast en groep. Stabicad plaatst voor elke zichtbare eigenschap een aparte tag op de standaard posities die in Stabicad aanwezig zijn. Deze tagposities zijn aan te passen en kunnen door Stabicad geleerd worden voor plaatsing van volgende families. Ook is het mogelijk tagposities in de plattegrond van de ene family naar de andere family te kopiëren. Via dubbelklik op een family zijn tags snel (on)zichtbaar te maken of in teksthoogte aan te passen.

DIALux-koppeling
DIALux wordt gebruikt om via een lichtberekening het aantal armaturen in een ruimte en de verdeling ervan over die ruimte te bepalen. De DIALux-koppeling in Stabicad maakt het mogelijk ruimtes de exporteren naar DIALux en de armaturen te importeren vanuit DIALux. De DIALux-import is verder uitgebreid. Het is nu mogelijk aan te geven van welke ruimten de armaturen geïmporteerd moeten worden en of bestaande armaturen uit de plattegrond verwijderd moeten worden. Voor elk geïmporteerd armatuur wordt een symbool in de plattegrond geplaatst. Per geïmporteerd armatuur wordt gekozen welk Stabicad-symbool hiervoor gebruikt moet worden. Zo kunnen verschillende symbolen in de plattegrond geplaatst worden voor de verschillende geïmporteerde armaturen. Ook is het mogelijk direct de armatuurcode op te geven die gekoppeld wordt aan het armatuur in de plattegrond.

Symbolenlijst
Ook in Stabicad for Revit kan nu een overzicht worden gemaakt van alle gebruikte symbolen via het genereren van een symbolenlijst. De symbolenlijst toont de symbolische representatie, het aantal en de omschrijving van het symbool. Het is mogelijk een symbolenlijst te maken van een compleet Revit-project, de huidige view of een handmatige selectie.

Eenvoudiger elektro-families plaatsen
Het plaatsen van elektro-families in Stabicad for Revit is verbeterd als het gaat om hosting. Families kunnen nu op een eenvoudige manier gehost worden op een muur, plafond, vloer en hellende vlakken. Na de keuze waarop een family gehost moet worden, past Stabicad de Revit-instellingen zo aan, dat het mogelijk is de family direct op de gewenste host te plaatsen.

Kabelberekening
Tijdens de beurs Elektrotechniek 2015 laat Stabiplan een prototype zien van kabelberekening in Stabicad for AutoCAD. Stabicad berekent de kabeldoorsnede vanuit een aantal in te geven parameters zoals kabeltype en kabellengte en de installatiemethode. De berekening kan bestaande doorsnedes controleren of herdimensioneren. De resultaten en de input gegevens van de berekening zijn in een rapport beschikbaar.

StabiBASE Cloud
StabiBASE is uitgegroeid tot een krachtige basis voor documentbeheer met Revit, AutoCAD en alle relevante projectdocumenten. Door vernieuwing van de functionaliteit zijn de mogelijkheden van StabiBASE Cloud uitgebreid en is de interface gemoderniseerd. Het grote voordeel hiervan is dat StabiBASE Cloud nu browseronafhankelijk is. Ook op tablets is deze goed te gebruiken.

3D content: continu in ontwikkeling
Stabicad bevat uniforme artikelinformatie van duizenden installatietechnische elementen die voldoen aan de European MEPcontent Standard (EMCS). Dit betekent dat de content uniform en geclassificeerd is.
Er is veel specifieke Elektro-content beschikbaar op MEPcontent.eu zoals armaturen van onder andere M-Light en Famostar, wandcontactdozen van ABB en noodverlichting van Van Lien. Deze producten zijn direct vanuit Stabicad beschikbaar en altijd actueel te houden met behulp van de Content Browser in Stabicad.

Autodesk-producten
Stabiplan is reseller van Autodesk en verkoopt onder andere Building Design Suites. De Building Design Suites bieden alles wat nodig is voor BIM.

Stabiplan staat op stand 11.D.082 op Elektrotechniek 2015 van 29 september tot met 2 oktober in de Jaarbeurs Utrecht.

www.stabiplan.nl
www.mepcontent.eu
www.elektrotechniek-online.nl

Comments are closed.