STABU Bouwbreed MS Office Word Add-in

23 december 2016

Vlak voor de kerst 2016 lanceert STABU een nieuwe implementatie van Bouwbreed, een zogenaamde MS Office Word Add-in. Hiermee kunnen de licentiehouders van STABU de kennis en actuele informatie van ‘Bouwbreed’ gebruiken en verwerken binnen de tekstverwerker Microsoft Word.

word-150x150Met de add-in krijgt de gebruiker binnen het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Word vrijheid om te typen wat noodzakelijk is, maar kan hij tevens de onderleggers gebruiken vanuit de Bouwbreed-database. Opgebouwde bureaubestekken – gemaakt in STABU² – kunnen via MS Word aangevuld worden met de expertise die is verbonden aan de STABU Bouwbreed systematiek. STABU heeft zich altijd behoudend opgesteld voor dergelijke ontwikkelingen, vanwege het feit dat dan niet meer kan worden ingestaan voor de kwaliteit van de specificaties. STABU verwacht dat de expertise van de ervaren STABU2 de doorslag geeft om ook met deze implementatie gedegen werk af te leveren.
De ontwikkeling van deze plug-in door STABU heeft meerdere doelen. In de eerste plaats is het een implementatie van de webservice van STABU Bouwbreed, waarmee duidelijk wordt hoe een dergelijke oplossing is aan te bieden. In de tweede plaats geeft het de bestekschrijver de mogelijkheid zelf de keuze te maken hoe hij/zij gebruik wil maken van oude moederbestekken met nieuwe catalogus onderdelen.

folder-97593_640-150x150Rechtstreekse koppeling

STABU Bouwbreed is een online te benaderen specificatiesystematiek en kan 7 dagen per week, 24 uur per dag geüpdate worden. Binnen de basissoftware, die STABU zelf levert bij aanschaf van de systematiek, zijn nieuwe specificaties via internet direct toepasbaar en is functionaliteit beschikbaar die zorgt voor juiste plaatsing van specificaties en selecties van kenmerken.

De STABU Bouwbreed MS Office Word Add-in is een rechtstreekse koppeling tussen Bouwbreed MS Office Word. Dit betekent dat gegevens uit de catalogus die toegevoegd kunnen worden aan het Word-document actueel worden aangeboden. Deze koppeling is echter niet meer aanwezig wanneer gegevens uit de catalogus zijn toegevoegd aan het document. De licentiehouder is zelf verantwoordelijk voor de opmaak en verdere invulling van de door STABU aangeboden data. STABU voert geen controle uit op het – binnen deze add-in opgestelde – bestek/projectdossier, er is geen functionaliteit beschikbaar om data te hersorteren conform STABU-systematiek en er is geen functionaliteit beschikbaar dat verwerkte data binnen de het MS Word-document controleert op updates. Deze functies zijn wel standaard in de STABU Bouwbreed software aanwezig.

hand-982054_640-150x150Het ongebreideld aanpassen van teksten binnen MS Word wordt met klem afgeraden door STABU. Telkens moet de afweging worden gemaakt of het opnemen van teksten uit oude/bestaande bestekken de tand des tijds kunnen weerstaan en bijdragen aan de gewenste kwaliteit van het eindresultaat. STABU Bouwbreed biedt die actualiteit en gevalideerde informatie wel.

STABU zal de source code van deze add-in (of “plug-in”) open ter beschikking stellen op haar website. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om hierop voort te borduren.

Website Stabu

 

Comments are closed.