Start bouw 48 Nul-Op-de-Meter appartementen in Best

6 juli 2017

In opdracht van woonstichting ‘thuis is BAM Wonen gestart met de bouw van 48 sociale Nul-Op-de-Meter (NOM)-huurappartementen aan de Willem de Zwijgerweg in Best.

‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ zijn de eerste NOM-appartementencomplexen van vijf woonlagen in Nederland. Voor deze complexe en innovatieve opgave zijn NBArchitecten en BAM Wonen, duurzaamheidskoplopers in Nederland, door ’thuis ingeschakeld.

De bouwwerkzaamheden gingen feestelijk van start met burgemeester Anton van Aert, Luc Severijnen (Woonstichting ’thuis) en Frans Fonteijn (BAM Wonen) die gezamenlijk met een druk op de knop het eerste pv-paneel onthulden, voorzien van een fraaie print met het oog van Willem van Oranje.

Unieke en duurzame bouw
Dat deze twee gebouwen de eerste Nul-Op-de-Meter appartementen van vijf woonlagen in Nederland worden, maakt het project extra bijzonder. De gebouwen voorzien zelf in alle energie die nodig is, licht Harold van de Ven van NBArchitecten toe. Hiervoor worden niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook zonnepanelen bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. Hiermee wordt genoeg energie opgewekt voor onder andere warmte in de woningen, het verwarmen van water en elektra voor huishoudelijke apparaten.

Vooruitstrevend project
Luc Severijnen vertelt dat ’thuis als woonstichting hoge duurzaamheidsambities heeft. Hij is trots is op hoe dit bijzondere project tot stand is gekomen door nauwe samenwerking tussen alle partners. ‘Dit is een vooruitstrevend project op het gebied van energiezuinigheid. De duurzaamheidsambitie van ’thuis houdt hier nog niet op. Wat nu innovatief is, is in de nabije toekomst normaal. Daarom zullen we ons blijven inzetten voor een duurzame samenleving door bijvoorbeeld de toepassing van “nieuwe” duurzame materialen’.
 

Samenwerken als één bedrijf
Burgemeester Anton van Aert verklaarde dat dit project een positieve bijdrage levert aan de duurzame aanleg van openbare ruimten in Best. ‘We gaan ons als gemeente Best, met dit project profileren. Andere gemeenten hebben vaak allerlei plannen, maar wij voeren ze uit’. Frans Fonteijn lichtte de ervaring met soortgelijke projecten en de aanpak ervan toe. ‘Doordat we met drie duurzaamheidskoplopers de krachten gebundeld hebben en vanaf het begin aan tafel zaten, is het project integraal ontwikkeld. Deze ketensamenwerking heeft als resultaat dat er nu innovatieve en unieke appartementengebouwen gerealiseerd worden.’
 

De appartementengebouwen ‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ omvatten 48 NOM-huurappartementen, bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens die in aanmerking komen voor huurtoeslag. BAM Wonen zal beide gebouwen naar verwachting medio 2018 opleveren. 

 

Website BAM

Comments are closed.