Steeds meer prefab in de installatiebranche

6 juni 2017

Prefab en modulaire bouwmethodes blijven in opkomst. Niet alleen in de architectuur, maar in de hele bouwwereld: steeds meer installateurs integreren prefab in hun workflow. Dit kan afhankelijk van het projecttype, locatie en het bouwteam, veel productiviteitsvoordeel opleveren.

Een voorbeeld van zulk productiviteitsvoordeel wordt duidelijk in het Brouwerseiland-project. In dit project verzorgt DWT Groep de installaties voor verschillende woningen in de Zeeuwse Delta.

De zandwegen op de verschillende eilanden maken transport naar de bouwplaats lastig. Prefab biedt hier uitkomst: door elementen zo veel mogelijk in een schone werkplaats voor te bereiden, wordt verkeer rond de bouwplaats beperkt, en is er geen last van zand en weersomstandigheden. Om alles tijdens de ontwerpfase goed inzichtelijk te maken, kiest DWT Groep voor BIM. Aart-Jan Stroober, werkvoorbereider bij DWT Groep: “Revit hoeft niet meer tijd te kosten maar biedt wel veel inzicht en mogelijkheden, ook met het oog op prefab.”

modulaire

Project Brouwerseiland.

Prefab in de BIM-workflow

Door prefab vroeg in het bouwproces te betrekken, verandert de workflow. Vooraf zal namelijk de keuze voor de fabrikant gemaakt moeten worden. Engineers downloaden fabrikant-specifieke content via MEPcontent, zodat ze direct modelleren met up-to-date, bestelbare producten, compleet met artikelnummers en prijsinformatie.

Prefab sets in Stabicad for Revit.

Prefab sets in Stabicad for Revit.

Met de prefab functionaliteit die standaard in Stabicad opgenomen is, creëren engineers eenvoudig prefab sets met meerdere prefab elementen. De codering die aan deze sets meegeven wordt, is instelbaar. Vervolgens worden met een druk op de knop meerdere prefab sheets en materiaallijsten tegelijk gegenereerd, op basis van de informatie in het model. Wanneer er gebruikgemaakt is van een koppeling met ERP-software (bijvoorbeeld Syntess), kunnen de onderdelen voor de prefab sets direct besteld worden. Zo ontstaat er een efficiënte workflow.

Informatie voor de bouwplaats

Ook in de utiliteit wordt prefab steeds vaker toegepast. Neem het prestigieuze EPO New Main, waarvoor Hoogendoorn de sanitaire installaties verzorgt.

Project Epo New Main.

Project Epo New Main.

René Kamer, hoofd Uitvoering bij Hoogendoorn: “Wij werken zo veel mogelijk met prefab; dat moet wel qua efficiëntie. Zeker voor de riolering wordt bijna alles geprefabriceerd aangeleverd. Daar gebruiken we met succes de prefab functionaliteit uit Stabicad voor, die genereert prefab tekeningen met zaaglijsten voor onze mannen op de werkplaats. Monteurs op locatie hoeven de buislengten niet meer zelf in te meten en zaagmaten niet meer uit te rekenen. Bovendien zijn er op de werkplaats betere omstandigheden om te monteren dan op de bouw. Zonder prefab in BIM kun je niet efficiënt werken en houd je het bouwtempo simpelweg niet bij.”

Website DWT Groep
Website Hoogendoorn
Website Stabiplan

Comments are closed.