Studenten werken met 3DExperience aan transportmiddel

6 april 2017

De drie beste teams van de SpaceX Hyperloop Pod Competition hebben het Dassault Systèmes 3DExperience-platform gebruikt om hun supersnelle transportcapsule te ontwerpen en ontwikkelen. Het hyperloopteam van de TU Delft won de prestigieuze wedstrijd. De studenten van de Technische Universität München en het Massachusetts Institute of Technology werden respectievelijk tweede en derde.

De virtuele applicaties van Dassault Systèmes worden in de industrie al jaren gebruikt voor het bedenken en ontwikkelen van innovatieve ruimtevaartuigen, vliegtuigen, voertuigen en schepen. Van het eerste vliegtuig dat op zonne-energie de wereld rond kan vliegen zonder brandstof tot zelfrijdende elektrische voertuigen en technologisch geavanceerde boten.

Complexe vraagstukken
De technologie stelde tientallen studenten, verdeeld over 27 teams, in staat om samen met hun teamgenoten het ontwerp van de transportcapsules te perfectioneren, complexe technische vraagstukken op te lossen en de prestaties te simuleren. Zo konden ze eigenschappen introduceren die hun capsule onderscheidden van de concurrentie.

1.200 kilometer per uur
De studenten van de TU Delft werden eerste door het winnen van de design- en constructieprijs. Met het 3DExperience-cloudplatform ontwierpen zij een transportcapsule die met een gewicht van 149 kilo, minimale luchtweerstand en een foutbestendig remsysteem snelheden van meer dan 1.200 kilometer per uur kan bereiken. Het team van de Technische Universität München, dat CATIA-applicaties gebruikte, eindigde op de tweede plaats en sleepte de award voor de snelste capsule in de wacht. De studenten van het Massachusetts Institute of Technology, die gebruikmaakten van SolidWorks-applicaties, werden derde en wonnen de prijs voor veiligheid en betrouwbaarheid.

Werkend prototype
Het hyperloopconcept, een futuristisch transportsysteem waarbij een capsule op hoge snelheden door een buis schiet, is in potentie een veiliger, sneller, goedkoper en duurzamer alternatief voor bestaande transportmiddelen. De Hyperloop Pod Competition is een idee van Elon Musk en SpaceX. Met de wedstrijd willen zij de ontwikkeling van een volledig werkend hyperloop-prototype versnellen en innovaties door studenten stimuleren.

Toekomst van engineering
“De drie finalisten van de Hyperloop Pod Competition hebben een geweldige prestatie neergezet”, zegt Philippe Forestier, executive vice president Global Affairs and Communities bij Dassault Systèmes. “Deze studenten zijn de toekomst van engineering. Hun ideeën kunnen de manier waarop we leven drastisch veranderen. Stel je voor hoe het zou zijn om in recordtempo op comfortabele wijze van stad naar stad te reizen dankzij duurzame energie. We zijn er erg trots op dat onze technologie een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de winnende capsules.”

Duurzame innovaties
Ruim vijf miljoen studenten op 40.000 academische instellingen maken momenteel gebruik van de virtuele applicaties van Dassault Systèmes om zich voor te bereiden op hun carrières in de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Vakgebieden die cruciaal zijn voor het creëren van duurzame innovaties.

Website Dassault Systèmes / 3DExperience Academia Cloud

Comments are closed.