Superjachten gemanaged met PIM-systeem

9 juni 2017

Een groot luxe jacht heeft wel meer dan honderd verschillende ruimten. Bij het inrichten van al die ruimten komt nogal wat kijken. Om goed overzicht te houden, biedt een Project Informatie Management (PIM)-systeem uitkomst. Een bedrijf dat daarover kan meepraten, is SDSI in Noordwijkerhout, gespecialiseerd in de engineering van interieurs van superjachten.

 

Door Jean van Pol

SDSI vormt een belangrijke schakel tussen de architect van een jachtinterieur en de interieurbouwer. “Wij zitten als het ware tussen het ontwerp en de productie in”, zegt operationeel directeur Tomas Dunnebier van het Zuid-Hollandse bedrijf. “Wij bekijken of het ontwerp van de architect technisch haalbaar is en vertalen de tekening op engineeringniveau. Daarbij houden wij met name rekening met werktuigbouwkundige en constructieve aspecten, inclusief elektra, audio en video, isolatie, airconditioning, IT en security. Vervolgens worden onze engineeringstekeningen door de interieurbouwer tot productieniveau uitgewerkt. Onze grootste klant is De Vries Scheepsbouw in Makkum, onderdeel van Feadship, bouwer van de mooiste en meeste exclusieve jachten ter wereld.”

Snel actiepunten aanmaken

“Momenteel zijn wij bijvoorbeeld bezig met een project voor een luxe motorjacht met een lengte van ruim honderd meter”, vertelt Dunnebier. “Zo’n groot jacht bevat tot wel zestig luxe ruimten en zelfs nog meer crewruimten. Voor al die ruimten moeten de toegepaste materialen, geplaatste apparatuur en afwerkingsdetails worden vastgelegd. Zo’n project, met een looptijd van soms wel méér dan twee jaar, brengt een grote hoeveelheid projectinformatie met zich mee. Wij waren al jaren op zoek naar een geschikt programma waarmee wij al onze projectafspraken, vragen en actiepunten goed konden organiseren. Een belangrijk aandachtspunt was daarbij een directe koppeling met Microsoft Outlook, aangezien veel van onze actiepunten en afspraken via e-mail binnenkomen. Zodoende zijn wij aanbeland bij het PIM-systeem Newforma; dankzij de koppeling met Outlook kun je daarmee snel en eenvoudig actiepunten (action items) aanmaken, wat voor ons heel belangrijk is.”

SDSI-afbeelding

Spatial Index

Medio 2014 besloot SDSI tot de aanschaf van het PIM-systeem bij Druchtman & Partners, onderdeel van de ICN Group. “Bij ons huidige project met het grote luxe motorjacht hebben wij Newforma reeds met succes toegepast en zijn wij alle actiepunten gaan documenteren”, verduidelijkt Dunnebier. “Van elke ruimte op het jacht hebben wij in de module Spatial Index een aparte ruimte aangemaakt en deze gekoppeld aan actiepunten. Om een idee te geven: in totaal was er bij dit project sprake van zo’n 900 actiepunten, daarvan staan er momenteel nog 186 open. Dat zijn dus zaken die nog moeten worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het wijzigen van een plintdetail in de bibliotheek. Bij onze projecten hebben we veel te maken met klantwijzigingen en gaat projectinformatie vaak op en neer, maar dankzij de gestructureerde manier van werken is de nauwkeurigheid van het tekenwerk toegenomen. Het PIM-systeem werkt ontzorgend voor zowel onze eigen project engineers als projectleiders. Vroeger werden nog weleens zaken over het hoofd gezien, maar nu kan dat niet meer. De aansturing en controle van het team is daardoor verbeterd.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.sdsi.nl, www.druchtman.nl en www.icn-solutions.nl.

Comments are closed.