Tijdens ontwerpfase al voordeel van BIM

11 mei 2015

Zeinstra Veerbeek Architecten (ZVA) heeft twee waterwoningen ontworpen die in de Delftse Harnaschpolder liggen. Een intensieve samenwerking met de verschillende partijen heeft gezorgd voor innovatieve nieuwe ideeën die in de woning zijn verwerkt. Zoals het unieke drijfsysteem dat speciaal hiervoor is ontwikkeld. Dit bestaat uit hightech composiet materiaal, dat bekend is uit de vliegtuigbouw, bruggenbouw en luxe jachtbouw.

“Dankzij ArchiCAD zijn de ontwerpen van ZVA niet alleen nauwkeuriger geworden, er is ook een grote  ontwerpvrijheid mogelijk. Ook opdrachtgevers hebben al tijdens de ontwerpfase van een project een  tastbaar voordeel aan het gebruik van 3D-software”, aldus  Remco Veerbeek, directeur bij Zeinstra Veerbeek Architecten.

Ontwerpen zijn mooier en nauwkeuriger
Bij het ontwerpen en bouwen van een drijvend duurzaam gebouw zijn veel zaken anders dan bij een normale woning. Denk aan de materialen, de bouwtechnieken, de technische installatie en vergunningen. Door het EPS-bouwsysteem is het gewicht van de woning zeer laag zodat deze op de oever opgebouwd kan worden. Zodoende is alles haaks en waterpas. Daarna zijn de complete woningen met een kraan te water gelaten en vervolgens zijn de betonnen vloeren als ballast/stabiliteitsfundatie aangebracht.

De vrije woningen worden met de oever verbonden door een vaste steiger. De woningen hebben elk een drijvend terras en een dakterras. Besparing van energie en innovatieve technologieën op het gebied van waterbesparing en -zuivering leveren niet alleen een duurzame woning op, maar garanderen ook een hoog wooncomfort.

Alle kennis in één model
Het grote voordeel van ontwerpen in BIM zit in de concentratie van kennis in één centraal model. Van de eerste schets tot na de oplevering ondergaat het model een evolutie waarbij steeds meer en gedetailleerdere informatie wordt vergaard. Hierdoor krijg je tijdens het project een realistisch beeld van de gevolgen die ontwerpbeslissingen met zich mee brengen. Resulterend in een goed eindproduct.

“Ontwerpen in ArchiCAD bespaart tijd en voorkomt fouten. Niet alleen fouten die gemaakt worden door onnauwkeurig werken of omdat dingen vergeten worden, maar ook fundamentele ontwerpfouten. 3D-ontwerpen kunnen een grotere graad aan complexiteit bereiken. Ook complexe vormen zijn in real-time op het scherm zichtbaar”, aldus Zeinstra.Waterwoning2

www.kubusinfo.nl
http://zeinstraveerbeek.nl

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.