Trestec breidt dienstenaanbod uit dankzij laserscanners

5 september 2018

Nauwkeurig 3D-model vereist voor industrieel onderhoud

Trestec, een jonge industriële dienstverlener uit Nederland, heeft onlangs de werkzaamheden voor zijn klanten uitgebreid. Dankzij de inzet van een FARO Focus-laserscanner levert het bedrijf nu complete puntenwolken en 3D-modellen aan klanten die industrieel onderhoud van hun installaties wensen of deze willen uitbreiden met nieuwe machines.

Door de redactie

Dankzij de inzet van laserscanners kan Trestec volledige 3D-modellen leveren van industriële installaties.

Trestec is een dienstverlener voor industrieel onderhoud en machinebouw die onafhankelijke aannemers samenbrengt voor projecten. Deze aannemers bieden allemaal verschillende diensten voor industriële bedrijven, zoals 3D-laserscannen, grafisch ontwerp, 3D-modelleren en machinebouw.

Gijs Klaassen, mede-eigenaar van Trestec vertelt over de werkzaamheden van zijn bedrijf: “Het viel ons op dat veel kleine, onafhankelijke bedrijven vaak niet in staat waren om grotere onderhoudscontracten binnen te halen, omdat ze door hun omvang en specialisatie slechts een enkel element van het hele contract konden leveren, bijvoorbeeld het maken van het 3D-model van een nieuwe machine, maar niet het maken van de complete machine zelf. Dit betekende voor de industriële klanten dat ze met verschillende bedrijven contracten moesten afsluiten en onderhandelingen moesten voeren. Trestec biedt een oplossing voor dit probleem door op te treden als een intermediair tussen klanten en leveranciers. Wij koppelen deze verschillende partijen voor een klant: we kunnen bijvoorbeeld een technicus leveren voor het uitvoeren van een 3D-scan, een werktuigbouwkundige voor het converteren van de puntenwolk in een compleet 3D-model en een machinebouwer voor het maken van de machine. Zo beschikken ze over één aanspreekpunt voor alle diensten die nodig zijn voor een project, en kunnen we de werkbelasting voor onze klanten minimaliseren. De klant stuurt ons een factuur en wij verzorgen het hele proces.”

Volledige 3D-scans
Om het aantal diensten aan klanten uit te breiden, zocht Trestec een bedrijf dat 3D-laserscandiensten kon uitvoeren. Trestec vond dit bij hun huidige partner MO Engineering, die werkt met de FARO Focus-laserscanner en FARO SCENE-software. Door het gebruik van deze FARO-producten kan Trestec het leveren van volledige 3D-scans toevoegen aan het dienstenportfolio. Als een bedrijf een volledig 3D-model wenst van zijn installatie, bijvoorbeeld om die te verplaatsen of om de hele fabriek opnieuw in te richten, kan Trestec nu de opdracht geven aan zijn partner MO Engineering om ter plaatse een volledige scan uit te voeren ten behoeve van de ontwerpfase. De puntenwolk wordt dan geleverd aan een grafisch ontwerper die deze omzet in een 3D-model van de installatie, volledig op schaal, wat vervolgens de basis vormt voor het maken van een nieuwe machine door architecten en gecontracteerde bedrijven. Indien nodig, kan Trestec zelfs een productiebedrijf leveren dat in staat is om de machine te vervaardigen volgens de specifieke tekeningen afkomstig van de architect of het gecontracteerde bedrijf.

Trestec koos bewust voor producten van FARO op basis van eerdere ervaringen met de apparatuur: “Ik kende de producten van FARO al voor we een productdemonstratie kregen en wist dat de scanners van dit bedrijf de nauwkeurigheid konden leveren die nodig is voor projecten in een industriële omgeving. In onze zoektocht naar een partner voor het laserscannen zochten we er dan ook specifiek een die de FARO-laserscanner gebruikte, omdat wisten dat dit voor ons het juiste gereedschap was.”

Comments are closed.