Vectorworks zet in op het gebruik van nieuwe technieken

17 mei 2018

Twee dagen, meer dan duizend inschrijvingen, 56 masterclasses en 17 Vectorworks-topics: dat was de balans van de Vectorworks Gebruikersdagen 2018 in Maarssen en Antwerpen. CAD-Magazine sprak in Maarssen met operations manager Bart Rammeloo en architect/sales Marcel Westers van Design Express, distributeur van de CAD/BIM-software Vectorworks. Het bedrijf organiseerde in maart voor de vierde keer de tweejaarlijkse Gebruikersdagen in België en Nederland.

Door de redactie

De Gebruikersdagen richten zich met een uitgebreid inhoudelijk aanbod op alle Vectorworks-gebruikers: van (interieur)architecten en stedenbouwkundigen, tot interieurbouwers en tuin- en landschapspecialisten tot professionals in de evenementensector. Rammeloo herinnert zich nog de aanzet voor het evenement, inmiddels meer dan zes jaar geleden: “We merkten dat onze klanten behoefte hadden aan een verdieping van hun Vectorworks-kennis. Ontwerpers creëren steevast hun persoonlijke werkmethodiek, die door de jaren heen niet altijd mee evolueert met de mogelijkheden van nieuwe releases. Op de Gebruikersdag tonen we tips en trucs om optimaal met de software aan de slag te gaan. De tips beslaan diverse onderwerpen, van 2D, 3D tot BIM en Virtual Reality.”

Op de Gebruikersdag toont het Vectorworks-team hoe het mogelijk is om met de 3D-engine van Siemens Parasolid vormen te modelleren. Een van de populairste masterclasses is steevast Little en OpenBIM. Waar andere pakketten enkel gericht zijn op het technische aspect van BIM met veelal rechtlijnige modellen, combineert Vectorworks het vrije modelleren in 3D met de werkmethodiek van BIM en een export naar een open-BIM-samenwerkingsmodel middels IFC. “Op onze Gebruikersdagen ligt de nadruk dan ook vooral op het verhogen van het algehele kennisniveau bij onze eindgebruikers, door ze te wijzen op de functies en technieken die het pakket allemaal bevat”, stelt Rammeloo.

Vectorworks combineert het vrije modelleren in 3D met de werkmethodiek van BIM en een export naar een open-BIM-samenwerkingsmodel middels IFC.

 

Community
Bijleren staat duidelijk voorop tijdens de Gebruikersdagen, maar ook het contact met een breed scala aan ontwerpers maakt deel uit van de succesformule, zo weet Westers. “We merken dat onze gebruikers het prettig vinden om hun contactpersonen bij Design Express face-to-face te spreken. Maar daarnaast zien we elke keer weer interessante gesprekken ontstaan tussen de bezoekers onderling. Ze leren collega’s kennen, wisselen tips uit en leggen contacten voor toekomstige projecten. Op de Gebruikersdag beseffen onze klanten meer dan ooit dat ze deel uitmaken van een creatief Vectorworks-netwerk dat hun vakgebied ver overstijgt.” 

“Ons team zorgt voor de inhoudelijke masterclasses, maar elke editie vragen we enkele van onze klanten om hun Vectorworks-workflow toe te lichten”, vult Rammeloo aan. “Wij vinden het juist belangrijk dat het gebruikersperspectief aan bod komt en daarbij het gebruik van de software hierin, anders gezegd; een kijkje in andermans keuken.” Deze lezingen van gebruikers laten zien hoe er in de praktijk met de software wordt omgegaan en dit zorgt weer voor herkenning bij de andere bezoekers. Met als resultaat: verbondenheid binnen de community.” 

De dag creëert ook begrip tussen verschillende disciplines, zegt Rammeloo. “Het samenbrengen van verschillende vakgebieden helpt bij de voorlichting van de eindgebruikers voor multidisciplinaire projecten. Een architect die bijvoorbeeld deelneemt aan een landschapsessie zal daar ideeën opdoen die hij in zijn eigen kring niet snel zal vinden en heeft zo meteen weer inspiratie voor zijn toekomstige werk. Het is zonder twijfel een meerwaarde om ontwerpers van verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Het beste bewijs? De organisatie en opzet van de Gebruikersdagen werd inmiddels al gekopieerd door onze collega-distributeurs in Zwitserland en de VS, omdat ook zij zagen dat het evenement een plus is voor klanten – en voor ons.”

Overstappers
De Gebruikersdagen van Vectorworks zijn gericht op bestaande klanten van Design Express, zowel starters als gevorderden. Voor nieuwe gebruikers zijn er heel wat andere opties beschikbaar, vertelt Rammeloo. “We zien regelmatig dat ontwerpers van andere software naar Vectorworks overstappen, bijvoorbeeld omdat ze de grafische mogelijkheden van ons pakket interessant vinden of omdat ze te veel beperkingen ervaren in de vrije ontwerpmogelijkheden van andere pakketten. Zo’n overstap is te realiseren dankzij de import- en exportmogelijkheden van Vectorworks voor diverse bestandsformaten zoals DWG, 3DS of IFC. Bestanden uit andere software zijn daarmee goed uitwisselbaar.”

De doorsnede van het 3D-model.

 

 

Ontwikkelingen
Waarbij de focus van de Gebruikersdagen met name zijn gericht op de mogelijkheden van Vectorworks 2018, wordt achter de schermen hard gewerkt aan de nieuwe releases. Daarin blijft Vectorworks zich ontwikkelen met specifieke gereedschappen in de diverse ontwerpdisciplines zoals architectuur, interieurontwerp en -bouw, landschapsontwikkeling, stedenbouw en entertainment. Westers ziet vooral tal van mogelijkheden in een uitbreiding van het BIM-verhaal: “Aansluitend op BIM in de architectuur verwachten wij een sterke groei van BIM’ers onder de stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten. En daar is Vectorworks op voorbereid. Veel van onze gebruikers opereren namelijk op de grens van architectuur en aanverwante sectoren, zoals bijvoorbeeld interieurarchitectuur en stedenbouw. Hierin kan Vectorworks als multidisciplinaire software een grote rol spelen in de toekomst.”

Daar houdt het echter niet op, stelt Rammeloo. “Naast ontwikkelingen inzake BIM, zet Vectorworks in op het gebruik van nieuwe technieken zoals Virtual Reality, Augmented Reality, Pointcloud en Photogrammetry. Deze mogelijkheden kunnen worden toegepast bij het eigen ontwerpproces en in de communicatie met de opdrachtgevers.” Visualisatietechnieken zoals Virtual Reality bieden ontwerpers mogelijkheden om naast het traditioneel technische tekenwerk en visualisaties, hun ontwerp te beleven en te beoordelen op ruimtelijke beleving. Bij een ontwerp spelen immers veel meer factoren een rol, waarop een architect of (technisch) ontwerper het ontwerp zou willen analyseren en evalueren. “Een ontwerper wil zijn visie op een laagdrempelige manier kunnen tonen aan de opdrachtgever”, zegt Westers. “Virtual Reality in Vectorworks maakt dat mogelijk. Het is een goede manier om een ontwerp te testen en meteen een reactie te krijgen van de klant.” 

De volgende release van Vectorworks zal dus uiteenlopende nieuwe functionaliteit bevatten, dat is duidelijk. Vooralsnog gaan de bezoekers van de Vectorworks Gebruikersdagen echter aan de slag met de tips voor Vectorworks 2018. Op het YouTube-kanaal van Vectorworks zijn de masterclasses van alle Gebruikersdagen terug te vinden.

Een detail van het balkon.

 

Comments are closed.