Virtual (R)evolution 2017 vooral realistisch

17 februari 2017

Op 7, 8 en 9 maart organiseert Mikrocentrum voor de tweede keer Virtual (R)evolution. Het evenement laat zien wat virtual- en augmented reality de industrie te bieden hebben. Niet morgen, maar de praktijk zoals die vandaag met hedendaagse technologie te realiseren is.

“Natuurlijk is er veel te ervaren en zijn er op Virtual (R)evolution hololenzen, oculusbrillen en andere beroemde producten te vinden”, zegt Saskia Baeten. Maar er volgt ook direct een maar. Een beetje verwachtingsmanagement is volgens de beursmanager op zijn plaats. “Virtual (R)evolution wil vooral stevig met twee benen in de industriële praktijk staan. Geen speeltuin dus, maar een robuust evenement met lezingen van gerenommeerde eindgebruikers en vooraanstaande exposanten met industrieel toepasbare hard- en software.

Virtuele stroomversnelling

virtualHet gaat hard met de vorderingen in virtual- en augmented reality. Zo hard zelfs, dat er best over een kleine revolutie gesproken mag worden. Het grote verschil met een aantal jaren geleden? Allesbepalende rekenkracht. ”De term Virtual Reality bestaat al sinds eind jaren tachtig”, weet Baeten. “En eigenlijk is VR nog ouder als je de fotovarianten meerekent. We hebben de r daarom maar tussen haakjes gezet. Maar door de beperkte processorkracht was de beeldkwaliteit niet om over naar huis te schrijven en werd je door slechte headtracking zelfs misselijk. Een beroemde kickstarter van een achttienjarige maakte daar vier jaar geleden een eind aan: Oculus Rift was zo’n succes dat Mark Zuckerberg er twee miljard dollar voor over had. Inmiddels wordt de consumentenmarkt door brillen overspoeld en ziet ook de industrie het nut van Virtual Reality. Het inzichtelijk maken zonder een fysieke representatie heeft namelijk enorme voordelen. Voor productontwikkeling, prototyping of voor training.”

Verrijkte werkelijkheid

Parallel aan de virtuele (r)evolutie loopt die van augmented reality, waarbij een digitale informatielaag over de fysieke werkelijkheid wordt gelegd. Dit kan met een bril, of met een tablet of smartphone. Ook hier ziet Baeten een groeiende interesse vanuit de industrie. “Door digitale informatie aan live camerabeeld te koppelen, kan je de werkelijkheid verrijken. Met mooie 3D-renderingen bijvoorbeeld, maar ook met plaatjes, filmpjes of teksten. In de industrie zie je onderhoudsmonteurs augmented reality gebruiken om ter plekke geanimeerde instructies te bekijken of expertise op afstand in te roepen. Maar het wordt ook gebruikt om te kijken hoe iets nieuws in een bestaande situatie past, of om de realtime waarde van een bepaalde sensor uit te lezen.”

Virtual (R)evolution vindt plaats op 7, 8 en 9 maart 2017 in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven, gelijktijdig met RapidPro 2017.

Website Virtual (R)evolution

Comments are closed.