De wereld van dak, wand en façade

14 februari 2017

Software-ontwikkelaar ISD heeft een 3D CAD-oplossing gemaakt voor het opzetten van dak- en wandtekeningen. Met de software kan de ontwerper oppervlakten opdelen, gevels voorzien van afwerkprofielen en onder meer stuklijsten en werktekeningen genereren.


Door Arjen Klein

HiCAD Dak en Wand

Geprofileerd staal kan op verschillende manieren worden gebruikt en is geschikt voor zowel interieur als exterieur.

Rijdend door landelijke omgevingen, zien we stallen of bijgebouwen die vaak voorzien zijn van mosgroene damwand profielplaten. Op industrieterreinen vinden we designgevels die voorzien zijn van mooi geprofileerde platen, al dan niet geïsoleerd. Het zijn tegenwoordig dus al lang niet meer saaie gevels die het uiterlijk van gebouwen bepalen en de architect, ontwikkelaar en engineer krijgen dan ook meer en meer ruimte om hun bouwwerken aantrekkelijker te maken. Geprofileerd staal is een mooi product, wat op verschillende manieren kan worden gebruikt, en is geschikt voor zowel interieur als exterieur.
Waar we vroeger vooral golfplaat als eenvoudige bekleding zagen op schuren, krijgt het een steeds belangrijkere plaats in de bouwwereld. Vaak worden industriële gebouwen, grote oppervlakten vooral, voorzien van stalen bekleding. Maar ook op architectonisch gebied krijgt staal een steeds belangrijkere plaats en inmiddels worden ook kleinere projecten voorzien van geprofileerde beplatingen. Bij toepassingen valt te denken aan hallenbouw, stallenbouw, utiliteitsbouw en koel/vriesbewaarplaatsen, maar ook woningbouw en renovatie.
HiCAD Dak en Wand

Panelen en profielen

Dit artikel gaat in op de mogelijkheden van HiCAD Dak en Wand. Gebruikers kunnen met deze nieuwe oplossing wanden, façades en daken in 3D bekleden met geïsoleerde panelen, enkel of dubbelwandige panelen en afwerkingsprofielen. Voortbouwend op staalconstructies getekend met HiCAD, of geïmporteerde IFC-modellen van diverse CAD-programma’s, kunnen met behulp van de 3D-basisfuncties van de HiCAD Staalbouwmodule dak en wandvlakken voor panelen worden aangemaakt. Deze zijn vrij te schetsen en daarbij te voorzien van binnencontouren voor vensters, profilering en stramienlijnen voor het plaatsen van kolommen en regels. HiCAD Dak en Wand is geschikt voor BIM en biedt functies voor het bewerken van een 3D-staalmodel. Voor complexe gevels heeft de software automatische functies voor vlakverdeling. Het pakket kan meervoudige installatie-oppervlakken met meerlaagse wandconstructies aan en bevat praktijkgeoriënteerde installatieparameters. Complete dak, wand en façadevlakken zijn in 3D op te zetten, waarbij het mogelijk is om ramen en deuren compleet af te werken door het plaatsen van afwerkingsstijlen en versterking.
HiCAD Dak en Wand bevat een bibliotheek met diverse dak- en wandprofielen, panelen en individuele, enkele profielen. De bibliotheek is hierbij uiteraard door de gebruiker uit te breiden. Verder bevat de software functies voor de automatische herkenning van gelijke delen en is het mogelijk om stuklijsten af te leiden van productiedocumenten.

HiCAD_Dak_ en_ Wand_3

Voorbeelden van zelf toegevoegde panelen in de bibliotheek van HiCAD Dak en Wand.

Model en schets

Op basis van dak- en wand-gedefinieerde parameters worden de HiCAD 3D-bouwdelen automatisch gevormd en bewerkt, waarbij HiCAD Dak en Wand belangrijke parameters voor gelijke deelherkenning, posnummering en stuklijstuitgifte aanmaakt. De wanden en daken zijn op verschillende manieren te modelleren. De ontwerper kan modelleren vanuit een 3D-basismodel, waarbij via de vlakken van het model de panelen automatisch kunnen worden geplaatst, rekening houdend met deur- en raamopeningen. Het is echter ook mogelijk om te modelleren vanuit een 3D-schets, waarbij op de schetsstramienlijnen vereenvoudigde vensters en deuropeningen worden gepositioneerd. Voor het opdelen van de installatie-elementen kunnen lineaire assen worden gedefinieerd. De schets is parametrisch op te zetten, zodat later te maken aanpassingen snel kunnen worden doorgevoerd.

HiCAD Dak en Wand

Een voorbeeld van constructie en paneelopbouw.

De schetslijnen vormen de basis voor het gecreëerde 3D-model. Het programma kan op basis van vrije schetslijnen de panelen automatisch opdelen. De schetslijnen vormen verder de basis voor het aanbrengen van afwerkingsprofielen, raamkozijndelen en/of constructieprofielen. Naast enkelwandige constructies zijn ook meerlaagse constructies mogelijk. Optioneel bestaat de mogelijkheid om modellen geheel parametrisch op te bouwen, waarbij de panelen bij eventuele aanpassingen van het parametrisch model automatisch de gewenste afmetingen krijgen. Het model kan worden opgeslagen als een template in de bibliotheek en later naar wens worden opgeroepen en naar de gewenste maten worden omgezet.

HiCAD Dak en Wand

Bibliotheek

Geprofileerde staalplaten zijn bij verschillende leveranciers in verschillende vormen verkrijgbaar. Zo zijn er onder andere platen voor kouddak- en warmdak-profilering, alsook wandplaten. Er kan onderscheid worden gemaakt in geïsoleerde of niet-geïsoleerde dak- en gevelpanelen, waarbij de beplating aan binnen- en buitenzijde voorzien kan zijn van verschillende RAL-kleuren. De bibliotheek van HiCAD Dak en Wand is reeds voorzien van een aantal van deze profileringen van diverse leveranciers. Hier zijn trapezium (Trapezoidal) dak- en gevelpanelen te vinden, en architectonische gevelpanelen, maar ook accessoires als hoekstukken en lekdorpels. Alle onderdelen zijn hierbij ingedeeld volgens leverancier. De bibliotheek is op een eenvoudige wijze uit te breiden, waarbij de gebruiker panelen kan onderverdelen in eigen categorieën. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt in onder andere materiaalsoort en isolatie.
HiCAD Dak en Wand kan rekening houden met overlapbevestiging en het aantal gebruikte normdelen verwerken in de stuklijst. De normdelen hoeven niet letterlijk aan de constructie te worden toegevoegd: via een menu is per paneel het gebruikte aantal schroeven op te geven, waarna dit aantal wordt vermenigvuldigd met het aantal gebruikte installatiepanelen. De panelen kunnen zowel in gesneden als ongesneden toestand worden getoond, zodat de gebruiker inzicht krijgt in de platen in beide toestanden. Met de optie lengteoptimalisatie is de maximale lengte van profielen in te stellen, net als de maximale verlenging van profielen en de maximale lengte van afval. De ongesneden installatie-elementen worden zodanig verlengd dat er zoveel mogelijk gelijke lengtes ontstaan.
HiCAD Dak en Wand bevat ook een tool voor het samenstellen van de paneelpakketten voor transport. Via een structuurstuklijst wordt de pakketsamenstelling gevisualiseerd en daarbij ook het totaalgewicht van het pakket getoond. Een installatieplan maken behoort daarnaast ook tot de mogelijkheden. Dit kan worden gebruikt voor de organisatie op de bouwplaats. Met het installatieplan is duidelijk welke pakketten voor welk installatievlak bedoeld zijn. De info over de pakketsamenstelling is ook belangrijk bij het aanleveren van de pakketten op de bouwplaats. De medewerkers ter plaatse kunnen hiermee de juiste volgorde bepalen waarin de pakketten van de vrachtwagen moeten worden gehaald, zodat het eerst benodigde pakket vooraan komt te liggen en het laatste helemaal achteraan.

Arjen Klein is senior application consultant bij ISD Benelux. Met dank aan André van Beynum: Stalinrichting en Staalconstructies voor hun fotobijdrage. Voor meer informatie over HiCAD Dak en Wand, zie www.isdgroup.nl.

Comments are closed.