Werken op het snijvlak van bouw en werktuigbouw

30 mei 2017

Van oudsher zijn de werktuigbouw en de bouw gescheiden werelden. Deze splitsing spiegelt zich ook af op softwareniveau. Zo is Autodesk Inventor hét pakket voor de werktuigbouw, terwijl in de bouw Autodesk Revit de boventoon voert. Een bedrijf dat beide disciplines als geen ander combineert, is Voets & Donkers uit het Brabantse Schijndel, specialist in koelinstallaties en luchtbehandelingssystemen.


Door Jean van Pol

Industriële koel- en vriestechniek en luchtbehandeling in de breedste zin van het woord: dat is in een notendop het vakgebied van Voets & Donkers, met een specialisatie op het gebied van kaasrijping, voedselverwerking, cleanrooms en airconditioning. Tot enkele jaren geleden had deze machinefabriek echter nog niet zo veel kaas gegeten van het werken met 3D CAD-software. Daarin kwam verandering toen Ruben van Hoek stage ging lopen op de tekenkamer.

“Op school had ik al leren tekenen met Autodesk Inventor en toen ben ik ook hier langzaamaan begonnen met het tekenen van wat kleine ontwerpen in 3D. Een groot voordeel van een 3D-tekening is dat je meteen ziet of iets wel of niet past. Ook kun je in 3D zelfs de meest complexe installaties snel tekenen en een klant meteen het eindresultaat laten zien. Opdrachtgevers reageren razend enthousiast als jij het idee wat zij in hun hoofd hebben visueel goed kunt overbrengen.”

Uitbreiding

Begin 2015 besloot Voets & Donkers tot de aanschaf van de Autodesk Product Design Suite Ultimate bij ICN Solutions. Maar al snel ontdekte het bedrijf dat het ook nog bouwkundige software nodig had.

Van Hoek: “Wij leveren een totaalpakket: wij bouwen niet alleen koelinstallaties en luchtbehandelingskasten (lbk’s), maar ontwerpen ook alle bijbehorende bouwkundige leidingen, kanalen, beugels en branddoorvoeren. We zagen al snel dat je voor die bouwkundige installaties beter kunt werken met software die daarvoor specifiek is bedoeld, met name Revit MEP en AutoCAD. Ons bedrijf bevindt zich dus als het ware op het snijvlak van werktuigbouw en bouw.”

Voets & Donkers levert apparatuur voor industrieel koelen, vriezen en luchtbehandeling en is gespecialiseerd op het gebied van kaasrijping, voedselverwerking, cleanrooms en airconditioning.

Voets & Donkers levert apparatuur voor industrieel koelen, vriezen en luchtbehandeling en is gespecialiseerd op het gebied van kaasrijping, voedselverwerking, cleanrooms en airconditioning.

Inblaasnozzels

Een mooi praktijkvoorbeeld van die symbiose tussen bouw en werktuigbouw is een project bij kaasverwerkingsbedrijf Bouter Group in Culemborg, dé kaasleverancier voor Albert Heijn. “Voor deze klant hebben wij onder meer een geavanceerde koelinstallatie ontworpen en een groot aantal luchtbehandelingskasten die op het dak van de fabriek worden geplaatst”, zegt Van Hoek.

“Met de lbk’s wordt de lucht met grote precisie geconditioneerd en middels een ingenieus luchtverdeelsysteem bij de kazen gebracht zodat deze gelijkmatig rijpen. Die installatie bestaat uit twaalf meter lange pvc-buizen die verticaal tussen stellingen worden geplaatst waarin de kazen komen te liggen. In elke buis zitten inblaasnozzels waardoor lucht over de kazen wordt geblazen, zodat de optimale condities voor kaasrijping ontstaan. Welnu, die blauwe buizen op zich hebben wij ontworpen met behulp van Inventor. Maar om de blauwe buizen op de exacte positie tussen de stellingen te kunnen intekenen, maken wij gebruik van Revit of AutoCAD. Bovendien hebben wij met Inventor een boorstraat ontwikkeld die in elke buis tegelijkertijd automatisch de gaatjes boort.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.voetsdonkers.nl en www.icn-solutions.nl.

Comments are closed.