What’s new in ST9

5 oktober 2016

De nieuwste versie van Solid Edge, ST9, biedt naast veel uitbreidingen en verbeteringen op het gebied van modelleren, samenstellen en tekenen ook veel nieuws voor datamanagement en het werken in de cloud. Deze versie komt gedurende de vakantiemaanden beschikbaar voor de gebruikers. Hierbij een overzicht van het belangrijkste nieuws.


Door Jaap Dubbelaar

Solid Edge: Cloud-enabled design.

Solid Edge: Cloud-enabled design.

Het werken met verschillende werkplekken op verschillende locaties is mogelijk gemaakt met een licentie-mechanisme in de cloud en fileopslag via populaire clouddiensten als Dropbox, Microsoft’s OneDrive en Google Drive. Middels automatische file-locking wordt voorkomen dat twee gebruikers tegelijkertijd een bestand aanpassen – met het risico van informatieverlies. Ook de installatie van software-updates wordt via de cloud geregeld zodat alle werkplekken compatibel met elkaar blijven. Verder kunnen alle gebruikersinstellingen in ST9 eenvoudig worden overgedragen van het ene naar het andere systeem. Steeds worden de maximale prestaties en betrouwbaarheid gegarandeerd doordat de Solid Edge-software zelf lokaal op de pc geïnstalleerd is. Dit zorgt er ook voor dat men kan doorwerken bij netwerkproblemen of slechte netwerk-performance. Het hele concept wordt ‘Cloud-enabled Design’ genoemd.

Snel modelleren

De gebruikers-interface van Solid Edge is weer geheel bijgewerkt naar de laatste Microsoft-standaarden. Zo verschijnen nu ook tabs wanneer meerdere bestanden tegelijkertijd zijn geopend en is er ondersteuning voor de nieuwste hoge-resolutie-monitoren.
Daarnaast kent Solid Edge ST9 een hogere productiviteit door veel verbeteringen in 3D. Zo zijn er meer functies toegevoegd om geometrie direct over te nemen van omliggende onderdelen bij het aanmaken van nieuwe delen binnen een samenstelling. Een voorbeeld is het Thicken-commando dat een vlak van een ander model kan gebruiken om geometrie te creëren. Ook de Contour Flange heeft deze mogelijkheden gekregen.

solidedge_2

De Duplicate-functie voor het kopiëren van features aan de hand van coördinatensystemen of blocks.

Bij het werken in een hybride Synchronous- en Ordered-model wordt tijdens Synchronous-wijzigingen het complete model, dus inclusief Ordered-bewerkingen, live geüpdatet. Op deze manier zijn modelaanpassingen veel beter te beoordelen.
Een nieuw modelleer-feature is de Solid Sweep werkend met een solid die langs een 2D- of 3D-traject materiaal verwijdert. Hiermee zijn vormen te maken die op een freesbewerking lijken. Het bewerken van multi-body modellen is aanmerkelijk versneld doordat in één bewerking gaten, afrondingen en afschuiningen op meerdere body’s tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd.
Bij Boolean-operaties waarbij het ene model van het andere wordt afgetrokken, wordt schroefdraad automatisch overgenomen. Dus een gat met inwendig schroefdraad ontstaat als een cilinder met uitwendige draad bij een Boolean Subtract.
Een nieuwe Enclosure-functie in de Part-omgeving maakt het mogelijk om in een paar muisklikken plaatselijke vereenvoudigingen in een model aan te brengen. Dit is handig om details te onderdrukken bij modeluitwisseling naar bijvoorbeeld toeleveranciers of om uitgangsmateriaal te definiëren.
In ST8 is de Duplicate Component-functie gekomen voor het automatisch herhaald aanbrengen van onderdelen in een samenstelling. In ST9 is een vergelijkbare functie in de Ordered Part en Sheet Metal-omgeving toegevoegd. Met dit commando kunnen modelleerfeatures aan de hand van coördinatensystemen of blokken binnen een model als een patroon worden gekopieerd.
De Variable Table heeft een compleet nieuw uiterlijk en veel nieuwe functies gekregen zoals een If/Then/Else en het getal Pi, een verbeterde Rule Editor en veel mogelijkheden voor het groeperen en sorteren van parameters.

Solid Sweep, een geheel nieuwe modelleer-feature.

Solid Sweep, een geheel nieuwe modelleer-feature.

Samenstellingen, plaatwerk en tekeningen

Samenstellingsrelaties gegroepeerd op relatietype in de nieuwe Assembly Relation Manager.

Samenstellingsrelaties gegroepeerd op relatietype in de nieuwe Assembly Relation Manager.

In samenstellingen waarin onderdelen meerdere malen geplaatst zijn, kan met zogenaamde Custom Occurence Properties gewerkt worden. Deze dienen voor gegevens zoals unieke serienummers of ERP-nummers per geplaatst component bij te houden en in de stuklijst weer te geven. Samenstellingsrelaties zijn veel inzichtelijker geworden in de Assembly Relationship Manager. De relaties worden in een intuïtieve tree weergegeven voor raadplegen maar ook wijzigen, onderdrukken en verwijderen.
Om het werken binnen grote samenstellingen te vergemakkelijken is een commando Isolate gemaakt. Heel handig voor het tijdelijk zichtbaar maken van één of enkele onderdelen binnen een assemblage. Het werkt als een Show Only met dat verschil dat er een knop op het scherm, Restore Isolate, verschijnt om weer terug te keren naar een weergave van vóór het starten van de Isolate.
In de plaatwerkomgeving waarschuwt een Clash Detection de gebruiker wanneer plaatdelen elkaar raken of overlappen in de plaatuitslag. Ook kan de oriëntatie van de uiteindelijke plaatuitslag worden aangepast. Ook de tekenomgeving van ST9 bevat weer een groot aantal verbeteringen. Zo worden alle gerelateerde aanzichten aangepast bij het heroriënteren van één van de aanzichten. Er is een automatische tolerantietabel gekomen voor het weergeven van plus- en minmaten afhankelijk van passingen. Bij het printen van een tekening geeft de vernieuwde Preview veel meer informatie aan de gebruiker. Tekeninstellingen kunnen eenvoudig worden overgedragen naar een ander systeem doordat ze kunnen worden opgeslagen in een externe file.
Het gebruik van SolidWorks-ontwerpen in Solid Edge is al een aantal jaren mogelijk door de Data Migration Wizard die in batch bestanden kan omzetten. Deze is in ST9 ook in staat om de associatieve koppeling tussen de 3D-ontwerpen en werktekeningen in stand te houden. De SolidWorks-tekeningen worden dus omgezet naar Solid Edge-tekeningen die gekoppeld zijn met de naar Solid Edge vertaalde modellen en assemblages.

Design Manager is de naam van de geheel vernieuwde Revision Manager.

Design Manager is de naam van de geheel vernieuwde Revision Manager.

Datamanagement

ST9 heeft een aantal belangrijke uitbreidingen gekregen in de ingebouwde datamanagementfuncties. Deze zijn vooral nuttig voor kleine omgevingen van één of enkele gebruikers die zonder Teamcenter of Share Point werken, maar toch een aantal basis beheerfuncties willen gebruiken om bijvoorbeeld snel te kunnen zoeken. Toepassing van deze gereedschappen maakt ook een latere overstap naar volledig PDM/PLM vele malen eenvoudiger.
De ingebouwde functies vereisen geen separate database. Er wordt gebruikgemaakt van de standaard Windows Indexing-service die bij het opslaan van Solid Edge-bestanden de namen en File Properties scant en indexeert, zodat zeer snel kan worden gezocht op basis van naam en eigenschappen ook met functies als Where Used. Een nummergenerator zorgt voor unieke bestandsnamen.
De al lang bestaande Revision Manager is compleet nieuw ontworpen en heeft een modern uiterlijk gekregen. Hij heet vanaf nu Design Manager en kan naast het klonen van samenstellingen voor revisiemanagement worden gebruikt.
Voor de gebruiker binnen een Teamcenter-omgeving is een speciale ribbon in ST9 toegevoegd. Deze geeft toegang tot alle relevante datamanagementtaken inclusief het starten van Workflow-processen. Verder is een integratie in Solid Edge gekomen voor de nieuwe Teamcenter Active Workspace-client.
Pack and Go is een nieuwe tool om verzamelingen van modellen, samenstellingen en tekeningen samen te voegen in een folder of zip-bestand om deze te kunnen verzenden.

Jaap Dubbelaar is freelance redacteur voor CAD-Magazine. Aanvullende informatie over Solid Edge is te vinden op www.solidedge.com en www.solidedge.nl.

 

Comments are closed.