Van Zanten Bouw tilt BIM naar hoger niveau

14 juli 2017

In de hedendaagse bouw is BIM niet meer weg te denken. Maar wat Building Information Modeling in de praktijk nu precies inhoudt, daarover zijn de meningen soms nog verdeeld. “Er wordt nog vaak volledig voorbijgegaan aan de ‘I’ in BIM: Information“, zegt Marco van Es, BIM-coördinator en modelleur bij Van Zanten Bouw in Vlaardingen.


Door Jean van Pol

In de zomer van 2014 besloot Van Zanten Bouw tot de aanschaf van een Autodesk Building Design Suite Ultimate en een aantal Autodesk Revit LT Suites bij ICN Solutions. Om BIM naar een hoger niveau te tillen, werd ongeveer een jaar later Marco van Es door het Vlaardingse bouwbedrijf aangetrokken. Gezien zijn ervaring in de offshore-industrie was hij hiervoor de aangewezen persoon.
“In die sector is BIM al veel méér ingeburgerd dan in de bouw”, verduidelijkt Van Es. “Voor de olieplatforms hield ik mij vooral bezig met het ontwerp van de zogeheten ‘living quarters’: de leefomgeving van de medewerkers op een booreiland. Daar heb ik geleerd hoe je een BIM-model volgens strikte regels moet opzetten. Maar het grote verschil met de bouwbranche is het doel waarvoor BIM wordt ingezet: in de offshore-industrie wordt BIM voornamelijk gebruikt voor exploitatie en beheer, maar in de bouw beperkt BIM zich meestal tot de ontwerp- en uitvoeringsfase. Stel, op een booreiland is een TL-buis defect. De informatie over het type TL-buis staat opgeslagen in het BIM-model en kun je daarin altijd terugvinden. Daarvoor hoeft dus niet eerst iemand speciaal van het vasteland naar het booreiland te komen. In de bouw daarentegen is men veelal nog niet zo ver dat een integraal BIM-model dient als basis voor een meerjarenonderhoudsplan.”

Voor de bouw van Westpoint Vlaardingen werkt van Zanten met Revit en Navisworks.

Gelinkte modellen

Als BIM-coördinator werkt Marco van Es hoofdzakelijk met Autodesk Revit, dit in combinatie met Navisworks. “Daarmee kunnen wij controleren of de deelmodellen die wij van onze bouwpartners krijgen aangeleverd al dan niet met elkaar clashen en in overeenstemming zijn met onze eigen tekeningen. Dat doen wij bijvoorbeeld ook op die manier bij Westpoint Vlaardingen – een project dat binnenkort start. Bij dit door ons in eigen beheer ontwikkeld project van een woontoren met 53 appartementen, linken onze onderaannemers ons 3D-model en dat van de constructeur aan hun eigen deelmodellen.”

De ‘I’ van BIM

Volgens de BIM-coördinator is een veelgehoord misverstand in de bouw dat 3D-modelleren hetzelfde is als BIM. “Maar dan ga je volledig voorbij aan de ‘I’ in BIM: ‘Information’. Immers, je kunt pas gaan BIMmen wanneer je in het 3D-model alle informatie stopt die de leveranciers aanleveren; zodat die informatie naderhand ook altijd gemakkelijk is terug te vinden.”

Bij BIM geldt: hoe eerder bouwpartijen samen aan tafel gaan zitten, hoe beter. “Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwbouw van een kerk voor de Evangelische Gemeente Hoekse Waard in Oud-Beijerland”, zegt Van Es. “Bij dit project beginnen wij met alle onderaannemers en leveranciers al heel vroeg met het delen van eenduidige en uniforme projectinformatie. Hierdoor doe je het meteen goed en reduceer je faalkosten.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.vanzantenbouw.nl en www.icn-solutions.nl.

 

Comments are closed.