Zonneveld ingenieurs communiceert in de cloud

12 april 2018

Het multidisciplinair samenwerken in één en hetzelfde BIM-model is allang niets nieuws meer in de bouw. Revit Server is hiervoor bijvoorbeeld een beproefde methode. Een stap verder is om alle projectgegevens en designdata in een cloud-omgeving op te slaan en te delen. Hiervoor heeft Autodesk Collaboration for Revit ontwikkeld. Bij het project Kunstenpand in Rotterdam-Zuid maakte Zonneveld ingenieurs voor het eerst kennis met deze cloud-toepassing van de toekomst.

 

Door Jean van Pol

Voor het uitwisselen van Revit-modellen bij BIM-projecten is Revit Server populair. “Tot voor kort maakten wij bij al onze BIM-projecten gebruik van Revit Server”, zegt Cock Molengraaf, BIM-coördinator van het Rotterdamse ingenieursbureau Zonneveld ingenieurs. “Maar voor het grootschalig project Kunstenpand, een cultureel centrum in Rotterdam-Zuid dat in 2019 wordt opgeleverd, werd er iets nieuws geïntroduceerd. De betreffende aannemer, Bouwcombinatie Heijmans en Ballast Nedam, maakte gebruik van Collaboration for Revit: een extra tool binnen Autodesk Revit waarmee met gecentraliseerde BIM-data in de cloud te modelleren is. Zoals de naam al zegt, ligt bij Collobaration for Revit de nadruk veel meer op samenwerking dan Revit Server. Zo kunnen de modelleurs met de speciale chattool tijdens het werken aan het gezamenlijke Revit-model in real time met elkaar communiceren. Samenwerking wordt daardoor efficiënter en beslissingen nemen gaat effectiever.”

Kunstenpand

Het culturele centrum Kunstenpand zal in 2019 zijn deuren openen en wordt onder andere gebouwd met behulp van Collaboration for Revit.

Virtueel bouwen

Zonneveld ingenieurs maakte via een geleidelijke weg de overstap van het modelleren in 2D naar 3D. Nadat het bedrijf zo’n tien jaar geleden ging werken met Autodesk Revit, schafte het daarna bij ICN Solutions de Autodesk Building Design Suite aan − tegenwoordig beter bekend als de uitgebreidere Collectie voor Architectuur, Engineering en Bouw, ofwel de AEC Collection. Met deze BIM-oplossing maakte het ingenieursbureau de eerste grote stap naar virtueel bouwen. Het samenwerken op een centraal platform in een cloud-omgeving, waarbij alle bouwpartners altijd en overal online toegang hebben tot essentiële projectinformatie, is volgens Cock Molengraaf een logische volgende stap. “Na onze positieve ervaringen met het Kunstenpand willen wij Collaboration for Revit in de toekomst ook graag voor andere projecten gaan toepassen. Het voordeel van deze cloud-oplossing is dat je met z’n allen continu inzicht hebt in de actuele projectstatus.”

Model bekijken

“Voor het presenteren van een actueel inzicht aan álle teamleden heeft Autodesk BIM 360 Team ontwikkeld, een app waarmee ook projectpartners die zelf niet over Revit beschikken op hun tablet of smartphone altijd en overal het BIM-model kunnen bekijken”, vertelt Molengraaf. “Stel, een opdrachtgever bekijkt op zijn tablet het BIM-model en wil dat een bepaalde deursparing vijftig centimeter naar rechts wordt verplaatst. Dan kan hij daarover in BIM 360 Team een opmerking plaatsen, waarna de architect daarmee in samenspraak met de constructeur meteen aan de slag kan. Vaak nog diezelfde dag ziet de opdrachtgever dan dat zijn opmerking in het BIM-model is verwerkt. Kortom, vergeleken met vroeger, toen voor zo’n eenvoudige wijziging meerdere tekeningen moesten worden aangepast, levert deze nieuwe, efficiënte manier van samenwerken in de cloud een enorme tijdwinst op.”

Jean van Pol is bedrijfsjournalist bij ICN Solutions. Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie de Zonneveld ingenieurs-website en de ICN Solutions-website.

Comments are closed.