Zuivere lucht dankzij reusachtig origamiproject

12 november 2018

Japanse architect toont luchtfilter tijdens designweek

In de strijd tegen vervuiling is technologie een belangrijk wapen. Een beeldschoon voorbeeld hiervan was te zien tijdens de Milan Design Week 2018: breath/ng. Deze sculptuur van origami lijkt op een modern kunstwerk, maar is in werkelijkheid een gigantisch luchtfilter dat schadelijke stoffen uit de lucht haalt.

 

Door Lambert-Jan Koops

Breath/ng bevat 175 vierkante meter vuil absorberende stof van het type ‘The Breath’.

Luchtvervuiling is een serieus probleem voor de mensheid. Met name smog is een belasting voor de menselijke gezondheid, zie kader. In Nederland valt de schade nog mee, maar wereldwijd lijden miljoenen mensen eronder. Zo gaan grote delen van China al jaren gebukt onder ernstige smog. Uit onderzoek blijkt dat per jaar 1,6 miljoen Chinezen vroegtijdig overlijden door luchtvervuiling, oftewel 4400 personen per dag. Dit ondanks inspanningen van de overheid om de smog het hoofd te bieden. Ook in andere landen is smog geen onbekend verschijnsel, want ook India, Iran, Pakistan en Mexico leveren een bijdrage aan de top tien van meest luchtvervuilde steden ter wereld, terwijl ook in westerse landen genoeg te stellen is met de luchtkwaliteit in verstedelijkt gebied.

Smog is dus een wereldwijd probleem, maar gelukkig wordt het probleem inmiddels onderkend en worden er maatregelen genomen om het probleem te verminderen. Om te beginnen worden er steeds vaker producten ontwikkeld die minder uitstoot kennen, denk aan milieuvriendelijkere transportmiddelen zoals hybride en elektrische auto’s. Ook het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zon en wind zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit niet verder afneemt. Deze maatregelen zorgen er echter vooral voor dat er minder extra vervuiling ontstaat. Een goede zaak, maar het bestrijden van smog is weer een ander verhaal.

De structuur blijft op haar plaats hangen dankzij 46 unieke 3D-geprinte onderdelen.

Breath/ng
Voor het aanpakken van smog is het beregenen van een gebied niet genoeg en dus is het belangrijk om te kijken naar technologische innovaties die kunnen helpen bij het terugdringen van luchtvervuiling. Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van de Smog Free Tower van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde, zie kader, maar er zijn veel meer ontwikkelingen. En af en toe wordt er een innovatie gepresenteerd die niet alleen nuttig is, maar ook een lust voor het oog. Dat geldt bijvoorbeeld voor breath/ng, een gezamenlijk project van het bureau van de Japanse architect Kengo Kuma en Dassault Systèmes. Het luchtfilter breath/ng oogt als een modern kunstwerk en bestaat uit 175 vierkante meter van een speciale, met de hand gevouwen stof. Dankzij de vouwen in de stof heeft breath/ng een groot actief oppervlak en lijkt het wel een reuzenuitvoering van Japanse origami. De gehele structuur hangt aan een enkele carbonstaaf, waarbij de stof op zijn plaats blijft hangen dankzij 46 unieke 3D-geprinte verbindingen.

De stof van breath/ng bestaat uit een nieuw ontwikkeld materiaal, bedacht door de Italiaanse start-up Anemotech. Dit bedrijf heeft het materiaal zelf de naam ‘The Breath’ gegeven en laat weten dat de zuivering van de lucht berust op nanotechnologie, waarbij de stof schadelijke moleculen absorbeert. Zo is de sculptuur in staat de luchtkwaliteit te verbeteren, waarbij de constructie de capaciteit heeft om de uitstoot van negentigduizend auto’s per jaar te absorberen.

Comments are closed.